1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa kiristää terrorismintorjuntaa – Elektroniset nilkkapannat ja lisää videokameroita

Saksan hallitus ilmoitti ottavansa tiukemmat otteet käyttöön terrori-iskujen estämiseksi. Valvonta tehostuu ja rangaistukset kovenevat.

Saksa
Muistotilaisuus Berliinin terrori-iskun uhreille Breitscheidplatzilla 31.01.2016.
Muistotilaisuus Berliinin terrori-iskun uhreille Breitscheidplatzilla 31.01.2016.Jens Kalaene / EPA

Saksan hallitus esitteli keskiviikkona lakiehdotuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on vaikeuttaa terrori-iskujen tekemistä Saksan maaperällä.

Tärkeimmät muutokset liittyvät sellaisten maassa olevien islamistien seurantaan, joiden uskotaan mahdollisesti suunnittelevan tai esimerkiksi rahoittavan terrori-iskua. Saksan turvallisuuspoliisin tiedossa on yli 400 tällaista henkilöä.

Vastedes poliisilla on laajemmat oikeudet seurata epäiltyjä niin sanotun elektronisen nilkkapannan avulla.

Jos viranomaiset kadottavat pannasta lähtevän signaalin, epäilty on poistunut sallitun liikkuma-alueen ulkopuolelle, jolloin hänestä annetaan välittömästi etsintäkuulutus.

Sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan suostuneet kristillisdemokraattien esitykseen kansalaisuuden epäämisestä niiltä islamisteilta, jotka taistelevat ulkomailla ääriryhmien joukoissa.

Rangaistukset kovenevat

Oikeusministeri Heiko Maas ilmoitti, että jatkossa poliisin päällekäymisestä tai väkivaltaisesta vastustamisesta seuraa nykyistä kovemmat rangaistukset. Maasin mukaan (siirryt toiseen palveluun) "arvokasta työtä tekevät poliisit kärsivät nykyisin kasvavasta kunnioituksen puutteesta".

Sisäministeri Thomas de Maizière ja oikeusministeri Heiko Maas esittelivät hallituksen lakiesityksen.
Sisäministeri Thomas de Maizière ja oikeusministeri Heiko Maas esittelivät hallituksen lakiesityksen.Rainer Jensen / EPA

Myös muiden rikoksien, kuten asuntomurtojen, rangaistuksiin on jatkossa tulossa kiristyksiä. Poliisi sai hallituksen siunauksen myös valvontakameroiden lisäämiseen julkisille paikoille.

Valvonta herättää kysymyksiä

Saksan hallitusta syytettiin sisäisen turvallisuuden huonosta hoidosta, kun tunisialainen Anis Amri onnistui joulukuussa 2016 tekemään terrori-iskun keskelle Berliiniä. 12 ihmistä sai surmansa ja useita kymmeniä loukkaantui.

Hallitus lupasi lisää valtuuksia turvallisuudesta vastaaville viranomaisille, mutta samalla asia herätti vilkkaan kansalaiskeskustelun.

Maan natsimenneisyyden ja DDR:n urkintajärjestelmän takia saksalaiset ovat hyvin herkkiä kaikenlaiselle valvonnalle.

Lue seuraavaksi