Valio suunnittelee Nivalaan miljoonaluokan investointia – Biolaitoksen rakentaminen alkanee ensi vuonna

Nivala valikoitui sijoituspaikaksi, koska kaupungissa on runsaasti maidontuottajia.

biokaasu
Anetjärven lehmiä riittää
Irma Anetjärvi

Valio aikoo rakentaa Nivalaan uudenlaisen biolaitoksen. Yhtiön patentoiman keksinnön avulla lietelannasta syntyy vettä, lannoitteita ja biokaasua. Pilottilaitos olisi ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Varsinaista rakennuspäätöstä ei ole vielä tehty, sillä lupaprosessi on kesken.

– Jos kaikki menee hyvin, 2018 vuoden lopulla laitoksen toiminta voisi alkaa, Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen kertoo.

Maidontuottajat mukana kehittelyssä

Valio alkoi kehitellä biolaitosta vajaat 5 vuotta sitten. Nivala valikoitui sijoituspaikaksi, koska kaupungissa on runsaasti maidontuottajia. 2000 lehmän tuottama lietelanta saadaan kerättyä Nivalassa 10-20 kilometrin säteeltä.

– Esisuunnittelussa on ollut mukana pieni joukko maidontuottajia. Heille on kerrottu ideasta jo aiemmin, ja aihe on herättänyt erittäin suurta kiinnostusta ja positiivista vastaanottoa, Juha Nousiainen sanoo.

Biolaitos voisi käsitellä noin 50 miljoonaa litraa lietelantaa vuodessa. Määrästä saadaan noin 12 miljoonaa kiloa tiivistä fosforilannoitetta, noin 5,5 miljoonaa kiloa typpilannoitetiivistettä ja 27,5 miljoonaa litraa puhdasta vettä.