1. yle.fi
  2. Uutiset

Kustantaja kaipaisi ajankohtaisia tarinoita nuorten elämistä

Kemiläisessä Nordbooks -kustantamossa ollaan ilahtuneita siitä, että muistakin kuin suurmiehistä tai -naisista kirjoitetut tarinat koetaan merkityksellisiksi.

kustannustoiminta
Matti Ylipiessa.
Antti Ullakko / Yle

Pohjoisessa toimiva Nordbooks -kirjakustantamo saa julkaistavakseen yhä enemmän tavallisten ihmisten tarinoita heidän omista elämistään.

– Tekniikka on toki paljon auttanut itsejulkaisemista, kirjan tekeminen on nyt vaivattomampaa ja edullisempaakin kuin ennen, kertoo kustantaja Matti Ylipiessa.

Kemiläisessä kustantamossa ollaan ilahtuneita siitä, että muistakin kuin suurmiehistä tai -naisista kirjoitetut tarinat koetaan merkityksellisiksi.

– Ihmiset ovat ymmärtäneet, että heidän tarinansakin voivat olla kiinnostavia. Tässä kirjoittajajoukossa on paljon suurten ikäluokkien ihmisiä.

Kustantaja tosin kaipaisi myös nykyistä enemmän nyky-yhteiskuntaan sijoittuvia ajankohtaisia tarinoita nuorista ihmisistä.

– Nuorten elämästä kertovia tarinoita, nuorten aikuisten elämästä. Eli esimerkiksi minkälaista on hankkia puoliso, työpaikka ja miten eletään ja ollaan, miten tehdään niitä isoja elämänratkaisuja siinä vaiheessa. Siis ajankohtainen tarina, joka menee nimenomaan tämän nuoren silmiin ja katsoo niillä tätä maailmaa sekä suhtautuu siihen kyseenalaistaen ja kriittisesti, joka tapauksessa ihmetellen, luonnehtii Ylipiessa.

Lappi-kirjallisuuspalkinto Vuolabille

Keskiviikkona Rovaniemellä jaettiin Lappi-kirjallisuuspalkinto, joka myönnettiin Kerttu Vuolabille teoksesta Valon airut. Teoksen on kääntänyt pohjoissaamen kielestä Riitta Taipale ja kustantajana toimii Nordbooks.

Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajan valitsi dokumenttiohjaaja Katja Gauriloff.

– Nautin todella kirjasta ja se tulee elämään minulla pitkään, aion palata siihen. Lisäksi vaikutti se, miten hienosti nähtiin kuinka luonto ja ihminen kuuluu yhteen, Gauriloff kertoo.

Yleisön suosikki oli Minna Rytisalon esikoisteos Lempi, joka sai lähes puolet annetuista äänistä.

Lue seuraavaksi