1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtiontalous

Sipilä kehui lisävelan tarpeen vähentyneen – Arhinmäki: "Olette syöneet valtion kassaa sopivasti ennen vaaleja"

Pääministeri Juha Sipilä ja Paavo Arhinmäki sanailivat eduskunnassa tiukasti.

valtiontalous
Paavo Arhinmäki
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Paavo ArhinmäkiJarno Kuusinen / AOP

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja hyökkäsi voimakkaasti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) vastaan keskiviikkona eduskunnassa. Arhinmäki kiinnitti huomiota Sipilän mainitsemaan asiaan, jonka mukaan valtio otti viime vuonna lisävelkaa vain 2,5 miljardia euroa.

– Tähän on omat erityissyynsä, mutta fakta on, että alustavien tietojen mukaan valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei kasvanut lainkaan, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Arhinmäki kertoi puolueen selvittäneen asian taustat Valtiokonttorista. Valtiokonttorista kerrottiin vasemmistoliitolle, että kaikkea budjetissa osoitettua velkaa ei ole tarvinnut ottaa, koska valtion kassassa on ollut reippaasti rahaa.

– Suuret kassavarat johtuivat siitä, että vuonna 2015 erääntyi poikkeuksellisen paljon velkoja, ja valtion kassa kasvoi noin neljään miljardiin. Valtio ylläpitää suuria kassavaroja, vieläkin siellä on noin kaksi miljardia. Arvoisa pääministeri, juuri sopivasti ennen vaaleja te olette syöneet valtion kassaa ja kehutte sitä täällä talouden parantamisena, Arhinmäki latasi.

Sipilä myönsi vastauksessaan, että valtion kassa on pienentynyt 1,3 miljardilla eurolla. Sipilä huomautti sanoneensa avauspuheessaan, että valtion lisävelan tarve on pienentynyt erityissyiden vuoksi.

– Mutta myöskin valtiontalous on vahvistunut. Tämä on aina kokonaisuus. Fakta on se, että velkaa on tullut lisää vain 2,5 miljardia euroa viime vuonna, Sipilä sanoi.

Pitkäaikaistyöttömien määrästä myös kiistaa

Arhinmäki huomautti myöhemmässä puheenvuorossaan, että oleellista on kertoa faktat.

– Pääministeri Sipilä unohti kertoa, mistä johtuu tämä vain 2,5 miljardin lisävelanotto. Unohti kertoa vain sellaisen pienen asian, että 1,3 miljardia euroa siirreettiin kassasta pois, Arhinmäki kontrasi.

Arhinmäki huomautti Sipilän faktoista myös pitkäaikaistyöttömien määrän suhteen.

– Pääministeri Sipilä, väititte, että pitkäaikaistyöttömyys on laskenut. Tarkistimme viimeisimmän työ- ja elinkeinoministeriön taulukon, jonka mukaan vuodenvaihteessa oli 122 000 pitkäaikaistyötöntä. 3 800 enemmän kuin vuosi sitten, Arhinmäki latasi.

Lue seuraavaksi