Zikaviruksen leviäminen näkyi somessa viikkoja ennen viranomaisraportteja

Vastaavanlaisia viitteitä saatiin Länsi-Afrikan ebolaepidemiasta.

tartuntataudit
Pikkutyttö, jonka päässä on ruususeppele, imee peukaloa isoäidin sylissä.
Pienipäisenä syntyneen Ana Beatrizin neljän kuukauden ikää juhlittiin Lagoa do Carro Brasiliassa viime huhtikuussa.Percio Campos / EPA

Toissa vuoden lopussa Latinalaisessa Amerikassa alkoi levitä sikiöiden kehitystä haittaava virus, joka tuntui muiden epidemioiden tavoin olevan koko ajan askeleen viranomaisia edellä. Zikavirustartunnan sai noin 400 000 ihmistä, ja ainakin 1 800 lasta syntyi pienipäisyyttä aiheuttavan zikan vammauttamina.

Epidemiaa seurattiin tavan mukaan tiedoista, joita lääkärit ilmoittivat yksiköilleen, nämä kansallisiin terveysjärjestelmiin ja ne puolestaan Maailman terveysjärjestölle WHO:lle ja muihin maailmanlaajuisiin tietokantoihin. Se vie aina aikaa ja rahaa.

Yhdysvaltalaisten Harvardin yliopiston ja Bostonin lastensairaalan tutkimusten mukaan sosiaalinen media ja Internetin hakukoneet olisivat olleet useita viikkoja nopeampia keinoja ennakoida zikaepidemian käänteitä kuin perinteinen viranomaisseuranta.

Tutkimuksessa selvitettiin zikaan liittyneiden internethakujen määrää.

Tutkimuksessa olivat mukana Kolumbia, El Salvador, Honduras, Venezuela ja Martinique. Tietokonemalliin yhdistettiin Googlelta, Twitteriltä ja HeatlthMap-tietokannasta saatua dataa.

PLOS Neglected Tropical Diseases (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että seuraamalla zikaan liittyvien hakujen määrää, tartunnan saavien ihmisten osuus väestöstä oli arvioitavissa varsin tarkasti jo kolme viikkoa ennen viranomaisraportteja.

Idea viihdeteollisuudesta

Kolumbian kansanterveyslaitoksen johtaja Martha Lucía Ospina sanoo El Espectador (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että idea on tuttu viihdeteollisuudesta. Vastaavalla tavalla on ennakoitu muun muassa elokuvien kaupallista onnistumista tai epäonnistumista.

Siitä ideansa saaneita, epidemioihin liittyviä tutkimushankkeita on vireillä useita, Ospina kertoo. Hän uskoo mallit hyödyllisiksi, mutta muistuttaa, että niidenkin laatimiseen tarvitaan paljon dataa ja runsaasti prosessointikapasiteettia.

Kolumbialaisen Rosarion yliopiston tutkija Juan Manuel Anaya arvioi El Espectadorin uutisessa, etteivät zikaepidemiat ole ohi.

Toissa ja viime vuoden epidemian aikana annetut rokotukset saattavat suojata väestöä uudelta epidemialta vuosikymmenen ajan, mutta eivät anna pitkäaikaista suojaa moskiittojen levittämiä viruksia vastaan, Anaya sanoo.

Ebolan etenemistä saattoi seurata hautajaisuutisista

Internetin ja tiedotusvälineiden hyödyntämistä epidemioiden leviämisen ennustamisessa on tutkittu myös Georgian yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimus on julkaistu Journal of Infectious Diseases (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Vaihtoehtoiset lähteet ovat tarkistamisen arvoisia epidemioiden alkuvaiheessa, kun perinteisistä lähteistä on saatavissa tarkkaa dataa vasta vähän, tutkijat sanovat.

Heidän aineistoinaan olivat Länsi-Afrikan vuosien 2014–2015 ebolaepidemia ja Etelä-Korean vuoden 2015 mersepidemia. Etenkin ebolaepidemia oli tutkijoiden mukaan mielenkiintoinen, koska alkuvaiheessa kokonaisia valtioita koskevat tartuntatiedot raportoitiin vain kerran viikossa.

Tutkijat selvittivät epidemian leviämistä Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa muun muassa hautajaisista ja sairaaloista kertoneiden internetuutisten perusteella.