Makumieltymykset eivät katso kulttuuria – "Ihmiset haluavat syödä tulisia ruokia, koska he pystyvät siihen"

Maistamisen kokemusta tutkineen Mari Sandellin mukaan makuaisti ei ole sidonnainen kansakuntaan tai kulttuuriin. Esimerkiksi tulinen ruoka on trendikästä kautta maailman.

Chili on ainut mauste, joka sovitetaan intialaisessa ravintolassa suomalaisen suuhun sopivaksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulun keskustassa sijaitsevan intialaisen ravintolan keittiössä tuoksuu tandooriuunin tuoksu ja mausteiden sinfonia.

Kokki Dhanpal Rawat kertoo, että heidän ravintolansa maustaa siellä valmistettavan ruuan aivan samalla tavalla kuin pohjois-intialaisessa keittiössä, mutta chiliä käytetään lähtökohtaisesti vähemmän.

– Pohjois-intialainen ruoka sopii hyvin eurooppalaiseen makuun, kymmenen vuotta Suomessa kokkina toiminut Rawat täsmentää.

Toisinaan kuulee yleistettävän, että suomalainen ei vaikkapa siedä tulista ruokaa. Lisäksi ruoan makua ja tekstuuria saatetaan “länsimaistaa”, kuten monesti esimerkiksi kiinalaisissa ravintoloissa on tapana.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen varajohtaja, maistamisen kokemusta tutkinut Mari Sandell tyrmää väitteen, että makuaisti olisi jotenkin sidonnainen kansakuntaan tai kulttuuriin.

– Samassa kulttuurissa voi olla makuaistiaan eri tavalla käyttäviä ihmisiä. Otetaan esimerkiksi vaikka kaalilaatikko, joku suomalainen voi pitää sitä vastenmielisenä ja toiselle se voi olla lempiruokaa.

Jos epäilyttää, että mikä tulisuusaste itselle sopii, kastikkeita voi pyytää vaikka testattavaksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Sandell kertoo heidän tutkimustensa osoittavan, ettei johtopäätöksiä siitä, kestääkö vaikkapa thaimaalainen tulisuutta paremmin kuin suomalainen, voi vetää.

– Tulisuus ja polttavuus ovat sellaisia asioita, että osa on polttavalle tuntemukselle huomattavasti herkempi kuin toinen. Tätä ei voi sitoa kansalaisuuteen tai kulttuuriin.

Mitä sitten, jos kovinkin mausteherkkä matkustaa tulisen ruoan maahan? Moni mausteherkkä oppii kontrolloimaan tulisen ruoan voimakkuutta kokemuksen kautta.

– Tulisen tapauksessa maitotuotteet ovat hyvä apukeino. Vesi ei auta, mutta maitopohjaiset tuotteet miedontavat. Ei kannata lannistua, toki tietenkin toisen ihmisen on vaikea ymmärtää, miten joku toinen ruoan kokee. Kokemus on hyvin henkilökohtainen, Sandell muistuttaa.

Trendikäs ruoka potkii

Sandell toteaa, että useammin kuin ruoan liika potku, haasteita tuottaa sopivan mausteisuuden löytäminen. Moni suomalainen onkin intohimoinen voimakkaan maun metsästäjä.

– Jollekin näkemys tulisuudesta on, että mitä voimakkaampi, sen parempi.

Saman havainnon on tehnyt myös oululainen ravintolayrittäjä Eduardo Vera de la Rosa, joka pitää meksikolaista ravintolaa.

– Pidän siitä, että tulinen ruoka on trendi, sillä se sopii meksikolaiseen keittiöön. Trendiin kuuluu, että ihmiset haluavat syödä tulisia ruokia, koska he pystyvät siihen. He pitävät erikoisista chileistä, kuten skorpionchileistä.

Jos haluaa seikkailla ja saada uusia kokemuksia, niin yksi keino elämyksien saamiseen ja omalta mukavuusalueeltaan poistumiseen on ruoka.

Mari Sandell

Silti meksikolainen ravintolayrittäjä muistuttaa, että mahdollisimman tulinen ruoka ei ole meksikolaisen keittiön perimmäinen ajatus. Ruokien tulisuusasteet voivat vaihdella kovinkin eri ruokalajien välillä.

– Ajattele sitä vähän samalla tavalla, miten täällä käytetään suolaa. Jokaisen ruoan ei tarvitse olla erittäin suolainen, de la Rosa selventää.

Ruokaan intohimoisesti suhtautuva tutkija Mari Sandell kertookin, että omia ruokatottumuksia kannattaa silloin tällöin kyseenalaistaa ja kokeilla jotain uutta ja erikoista.

– Jos haluaa seikkailla ja saada uusia kokemuksia, niin yksi keino elämyksien saamiseen ja omalta mukavuusalueeltaan poistumiseen on ruoka. Ruokaelämys on yksi järjettömän hyvä hyvinvoinnin lähde.