Hyppää sisältöön

Kuluttajaliitto: Nuoria houkuteltu ilmaisiin mallikuvauksiin – Moni päätynyt maksamaan lähes 400 euroa

Valokuvaamon markkinoimaa kuvaussopimusta ei ole voinut myöhemmin purkaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuluttajaliitto varoittaa helsinkiläisen valokuvaamon tarjoamista ilmaisista mallikansiokuvauksista. Valokuvaamo Studio Elite on maksuttomien kuvauksien yhteydessä markkinoinut maksullista kuvaussopimusta, jonka peruminen ei myöhemmin ole onnistunut.

Kuluttajaliiton mukaan nuoria on houkuteltu valokuvaamoon ilmaisilla mallikansiokuvauksilla, mutta kuvauksissa nuorille on myyty lähes 400 euron arvoista kuvaussopimusta.

– Sopimusehdoissa on ollut maininta siitä, että kuvaussopimuksen peruuttaminen ei ole mahdollista. Paineen alaisessa tilanteessa on tehty useita maksullisia sopimuksia, joita nuoret ovat yrittäneet perua joko seuraavana päivänä tai muutaman päivän kuluessa. Studio Elite ei ole suostunut palauttamaan kuvausmaksuja, Kuluttajaliitto kertoo tiedotteessaan.

Kuva: Anna Huittinen / Yle

Kuluttajariitalautakunnassa on ollut syksyn aikana käsiteltävänä useita riitoja asiasta.

Nykyisestä kuluttajansuojalaista ei löydy selvää ohjetta vastaavanlaiseen tilanteeseen. Laki lähtee siitä, että kuluttaja vastaa ainoastaan peruutuksesta myyjälle aiheutuneista todellisista kuluista. Tätä linjaa on kevennetty useilla säännöksillä, jotka antavat kuluttajalle mahdollisuuden peruuttaa sopimus maksutta lyhyen ajan kuluessa sopimuksen tekemisestä.

Kuluttajaliitto vaatiikin, että kuluttajasuojalainsäädäntöä on uudistettava siten, että maksuton peruutusoikeus koskee myös sellaisia tilanteita, joissa kuluttajalla ei ole mahdollisuutta perehtyä sopimukseen ja sen ehtoihin riittävällä tavalla.

.
.