1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Somalian uusi presidentti tunnetaan lempinimellä juusto

Somalia sai keskiviikkoiltana uuden presidentin, jota kuvataan nationalistiksi. Mohamed Abdullahi Farmajo on myös Yhdysvaltain kansalainen.

Ulkomaat
Mohamed Abdullahi Farmajo.
Entinen pääministeri Mohamed Abdullahi Farmajo selviytyi vaalien voittajaksi.Said Yusuf Warsame / EPA

Somalia sai keskiviikkona illansuussa uuden presidentin, kun entinen pääministeri Mohamed Abdullahi Farmajo selviytyi vaalien voittajaksi.

Uusi presidentti on asunut vuosia Yhdysvalloissa. Häntä pidetään BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) nationalistina.

Presidentin valitsi parlamentti, joka koostuu eri klaanien edustajista. Vaalit ratkesivat toisella kierroksella, kun istuva presidentti Hassan Sheikh Mohamud myönsi tappionsa. Farmajo vannoi virkavalansa saman tien.

Tuhansien ihmisten kerrottiin juhlineen Farmajon voittoa Somalian pääkaupungin Mogadishun kaduilla.

Presidentin lempinimi on juusto

Farmajo muutti Yhdysvaltoihin jo 1980-luvulla diplomaattina, mutta jäi maahan komennuksensa jälkeen vuosiksi. Farmajo on opiskellut historiaa ja politiikkaa New Yorkin osavaltion yliopistossa Buffalossa. Farmajon kerrotaan tukeneen republikaaneja. Hänellä on Yhdysvaltojen ja Somalian kaksoiskansalaisuus.

Hän toimi Somalian pääministerinä kahdeksan kuukauden ajan vuosina 2010–2011.

Uuden presidentin kutsumanimi Farmajo viittaa BBC:n mukaan italiankieliseen sanaan juusto. Nimen kerrotaankin juontavan juurensa presidentin mieltymyksestä juustoon.

Korruptio ja turvallisuushuolet varjostivat vaaleja

Parlamentin edustajat joutuivat äänestämään Mogadishun lentokentän yhteydessä sijaitsevassa tukikohdassa, sillä kapinallisjärjestö al-Shabaabin pelättiin yrittävän iskua.

Somaliassa ei ole kyetty järjestämään yleisiä kansanvaaleja sitten vuoden 1969. Siitä lähtien Somaliaa ovat ravistelleet vallankaappaukset, itsevaltaiset hallinnot ja konfliktit.

Somalialla ei ole ollut toimivaa keskushallintoa kolmeen vuosikymmeneen. Siksi presidentinvaalien järjestämistä pidettiin tärkeänä askeleena, vaikka vaaleja arvosteltiin monelta taholta puutteellisiksi ja korruptoituneiksi.

Farmajon yksi tärkeimmistä vaalilupauksista oli korruption kitkeminen. Haaste on suuri, sillä Somalia on Transparency International -järjestön mukaan maailman korruptoitunein maa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi