Postilain muutosta puitiin eduskunnassa: "Onko postinkulku peruspalvelua vai bisnestä?"

Eduskunnassa käytiin keskiviikko-iltana lähetekeskustelu postilain muuttamisesta.

politiikka
Postilaatikko.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hallituksen esityksessä postilain muuttamisesta ehdotetaan, että yleispalvelukirjeiden jakelu kaupungeissa voitaisiin vähentää kolmeen päivään viikossa. Yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa harvaanasutuilla alueilla, missä ei ole sanomalehtien ylläpitämää varhaisjakelua.

Esityksellä tavoitellaan myös säästöjä kilpailuttamalla jakelua erityisesti haja-asutusalueilla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) perusteli lainmuutosta kirjepostin määrän vähentymisellä.

– Nykyinen yleispalveluvelvoite on postille raskas. Digitalisaatio on aiheuttanut sen, että kirjeitä lähetetään vähemmän ja kolmasosa kirjeistä lähetetään lyhyellä aikavälillä ennen joulua, Berner sanoi eduskunnassa.

Opposition edustajat kritisoivat esitystä eri puolilla Suomea asuvien kansalaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta ja kilpailutuspakosta.

– Näkeekö maamme hallitus postinkulun peruspalveluna vai bisneksenä? On kummallista, että Postin perustoiminnan punainen lanka tuntuu olevan palveluiden heikentäminen, sanoi kansanedustaja Katja Taimela (sd.).

Taimelan mukaan liiketalouden ja toiminnan kannalta perustellut ulkoistukset onnistuisivat Postilta nykyäänkin ilman pakkoa.

Työntekijöiden asema puhutti

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen oli huolissaan työntekijöiden asemasta.

– Valtion on oltava vastuullinen omistaja ja työnantaja. Kilpailutuksen seurauksena työntekijöiden tilanne muuttuu entistä epävarmemmaksi. Oma työ on vaakalaudalla jokaisen kilpailutuksen kohdalla. Me emme voi rakentaa peruspalvelua tällaisen työntekijöiden kyykytyksen varaan, Hänninen sanoi.

Kilpailuttamiseen liittyviä huolia toi esiin myös keskustan kansanedustaja Ari Torniainen:

– Kilpailuttaminen ei saa johtaa siihen, että asiakkaiden jakelukustannukset haja-asutusalueilla nousevat. Tämä tulee ottaa jatkossa huomioon, Torniainen sanoi.

Viimeisessä puheenvuorossaan ministeri Berner muistutti, että postin toimintaympäristön muutos on ollut raju.

– Meidän tehtävämme on katsoa eteenpäin. Tämä vaatii meiltä joskus myös poikkeuksellisia ratkaisuja.

Postilain muutos menee liikenne- ja viestintävaliokunnan jatkovalmisteluun, josta se palaa myöhemmin koko eduskunnan käsiteltäväksi.

Lain on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2017.