Poliisi neuvoo: Älä koskaan osta tavaraa näkemättä sitä

Verkkohuijaukset yleistyvät, ja niiden uhriksi voi joutua kuka vain. Vaikka tarjous olisi kuinka hyvä, ei pelkästä valokuvasta kannata maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

A-studio
Hannu Kortelainen Susanne Päivärinnan vieraana.
Hannu Kortelainen Susanne Päivärinnan vieraana.Yle

Löysitkö netistä elämäsi tarjouksen? Saatko flirttailevia viestejä tuntemattomalta, joka alkaa pian tarvita rahaa sairaalakäynteihin? Olet saattanut joutua nettihuijarin vedättämäksi.

Suomessa tuli viime vuonna ilmi 12 000 nettihuijaustapausta. Jo pelkästään Helsingissä huijauksia tulee poliisin tietoon 2000-2500 vuodessa.

Huijari voi iskeä missä tahansa: kirpputoriryhmissä, deittipalveluissa tai etenkin kalliimpien teknisten laitteiden myyntipaikoissa. Tyypillisimpiä huijaustapauksia ovat tilaus- ja myyntipetokset, kertoi keskiviikkona A-Studiossa vieraillut rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

– Näissä tapauksissa tilataan toisen henkilön identiteetillä omaisuutta tai myydään olematonta tavaraa Muumi-mukeista maataloustraktoreihin. Kun eteen tulee tosi hyvä tarjous, arkijärki unohtuu ja ollaan valmiita maksamaan valokuvasta kymppitonni, Kortelainen kertoi.

Kortelainen tietää tapauksen, jossa huijarin uhri on antanut kaikkiaan 180 000 huijarille, jota ei ole koskaan tavannut.

– Huijari usein kehuu toisen ulkonäköä, ja kukapa ylistykselle olisi immuuni? Ensin huijari pehmittää maaperää jonkin aikaa ja keksii sitten syyn, miksi tarvitsee rahaa: hän on esimerkiksi joutunut sairaalaan. Häntä haluaa auttaa, ja kun on kerran lähettänyt rahaa, on helpompi lähettää lisää, Kortelainen sanoi.

"Maksettuja rahoja ei saa takaisin"

Netissä liikkuu paljon ihmisten henkilötietoja suurten tietomurtojen jäljiltä. Toisen henkilö- ja osoitetietojen perusteella voi helposti tilata tuotteen pakettipostiin mutta laskun huijatun osoitteeseen. Vaikka tilauksen lunastamiseen tarvittaisiin valtakirja, on sellainen helppo väärentää.

Hälytyskellojen pitäisi soida, kun tarjous on liian hyvä ollakseen totta, ja myyjällä on kova rahapula. Vaikka ihminen antaisi oikean nimensä ja pankkitilinsä numeron, ei huijarille maksettuja rahoja saa enää takaisin.

– Huijari usein löytyy, mutta silloin on jo myöhäistä: yleensä rahat nostetaan samalla minuutilla. Eivätkä monet välitä, vaikka jäisivät kiinni. Tiedän esimerkin, jossa useita vuosia petoksia tehnyt epäilty myöntää rikoksen kuulustelussa, saa ehdollisen tuomion ja jatkaa toimintaansa, Kortelainen kertoi.

Jos haluamaansa tavaraa ei voi nähdä ennen ostopäätöstä, kannattaa tavara tilata postiennakolla tarkastusoikeudella. Jos myyjä ei tähän suostu, hänellä ei todennäköisesti ole puhtaat jauhot pussissa. Jos postiennakkokaan ei mitenkään onnistu, kannattaa vähintään syöttää saamansa puhelinnumero ja muut tiedot internetin hakukoneeseen.

– Kaikki prepaid-liittymien käyttäjät eivät ole nettihuijareita, mutta kaikki nettihuijarit käyttävät prepaid-liittymiä, Kortelainen sanoi.

Monen vedättäjän taustalla on päihdeongelmia ja nykyään usein myös peliongelmia. Kasvava ryhmä ovat nuoret, jotka rahoittavat petoksilla leveämpää elämää. Etenkin kansainvälisesti toimivia huijareita on vaikea jäljittää.