Kanada vastustaa USA:n ulkomaankaupan muutoksia ja rajatulliaikeita

Kanada ilmoittaa vastaavansa asianmukaisin keinoin Yhdysvaltojen tekemiin muutoksiin.

Kanada
Kanadan kauppaministeri Chrystia Freeland.
Kanadan kauppaministeri Chrystia Freeland. Gregor Fischer / EPA

Kanada vastustaa Yhdysvaltojen ulkomaankaupan muutossuunnitelmia ja uusia rajatulliaikeita. Kanada aikoo vastata tarvittavin vastatoimin muutoksiin.

– Aiomme vastata asianmukaisesti kaikkiin tällaisiin muutoksiin, sanoi kauppaministeri Chrystia Freeland keskiviikkona.

Freeland kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hän oli tavannut ensimmäisen kerran Yhdysvaltain uuden ulkoministerin Rex Tillersonin Washingtonissa. Freeland kertoi tehneensä selväksi, että Kanada vastustaa tiukasti muutossuunnitelmia.

Kanadan ja Meksikon pelkona on Yhdysvaltain halu luopua Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta, NAFTA:sta. Meksikon tapaan suuri osa Kanadan viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin.

Trump haluaa muokata kauppasopimuksia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti heti virkaan astuttuaan toteuttaa kauppasopimusten uusimisia tai hylkäämisiä, minkä epäillään johtavan jopa kauppasotaan. Trump allekirjoitti ensimmäisenä varsinaisena työpäivänään määräyksen, jolla Yhdysvallat irtautuu viime vuonna solmitusta Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TTP:stä. Tosin sopimus oli ollut vastatuulessa jo ennen Trumpin määräystä, sillä Yhdysvaltain senaatti ei ollut vielä ratifioinut sitä.

Trump haluaa neuvotella myös NAFTA:n uudestaan. Hän pitää sopimusta katastrofina Yhdysvalloille ja syyttää amerikkalaisten työpaikkojen valuvan sen vuoksi Meksikoon. Neuvottelujen NAFTA:n sisällöstä arvellaan voivan alkaa jo tänä keväänä.

NAFTA allekirjoitettiin vuonna 1994. Sen tavoitteena oli poistaa kaupan esteitä Kanadan, Meksikon ja Yhdysvaltojen väliltä.

Lähteet: Reuters