Somalian presidentti on vannonut virkavalansa

Uudesta presidentistä iloittiin kaduilla ja Kenian puolella pakolaisleirillä. Monet haasteet odottavat uutta hallitsijaa nälän torjumisesta korruption kitkemiseen.

Somalia
Somalian aiempi presidentti Hassan Sheikh Mohamed ja uusi presidentti Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed juhlivat  Mogadishun kansainvälisellä lentokentällä ääntenlaskennan jälkeen.
Somalian aiempi presidentti Hassan Sheikh Mohamed ja uusi presidentti Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed juhlivat Mogadishun kansainvälisellä lentokentällä ääntenlaskennan jälkeen. Said Yusuf Warsame / EPA

Itä-Afrikassa sijaitseva Somalia on saanut uuden presidentin. Somalian ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Mohamed Abdullahi Mohamed voitti presidentinvaalit keskiviikkona. Aiemmin hän on toiminut maansa pääministerinä vuosina 2010–2011.

– Tämä voitto kuuluu Somalian kansalaisille, tämä on alku yhtenäisyydelle, demokratialle ja korruption torjunnalle Somaliassa, sanoi vastavalittu presidentti vannottuaan virkavalansa. On ollut raskasta ennen minua, ja minä tiedän sen, hän jatkoi.

55-vuotiasta presidenttiä kutsutaan lempinimellä ”Farmajo”, joka tarkoittaa suomeksi juustoa.

Aiemmin Somaliaa hallinnut presidentti Hassan Sheikh Mahmoud myönsi tappionsa kahden äänestyskierroksen jälkeen.

– Nyt tehtiin historiaa, olemme valinneet nyt tämän polun demokratiaan, hän sanoi.

Vaaleissa oli mukana 22 ehdokasta, jotka kaikki ovat miehiä. Ainoa naisehdokas, suomensomalialainen Fadumo Dayib, jätti vaalit kesken niiden vilpillisyyden vuoksi.

Parlamentin edustajat joutuivat äänestämään Mogadishun lentokentän yhteydessä sijaitsevassa tukikohdassa. Pelkona oli, että kapinallisjärjestö al-Shabaabin yrittää iskeä vaalien aikana.

Somaliassa ei ole pystytty järjestämään yleisiä kansanvaaleja vuoden 1969 jälkeen, sillä maata ovat ravistelleet vallankaappaukset, itsevaltaiset hallinnot ja konfliktit.

Uudesta presidentistä iloittiin kaduilla ja pakolaisleirillä

Tuhannet ihmiset riemuitsivat kaduilla ja huusivat uuden presidentin nimeä. Hurraavat sotilaat ampuivat kunnialaukauksia ilmaan.

– Somalia on pian toinen Somalia, sanoi Ahmed Ali juhlijoiden joukossa ollut poliisi.

Maailman suurimmalla pakolaisleirillä Keniassa iloittiin uudesta presidentistä. Dadaabin leirillä pakolaiset iloitsivat ja lauloivat maansa kansallislaulua tuloksen varmistuttua.

– Nyt on tullut somalialaisten aika. Kiitän Jumalaa. Tätä miestä me tarvitsemme, hän välittää meistä, hän huolehtii köyhistä miehistä ja naisista, sanoi 60-vuotias Anfi Kassim, joka on asunut leirillä vuodesta 1992. Kenian hallitus pyrkii sulkemaan leirin toukokuun loppuun mennessä.

Ulkomaat varoittivat väärinkäytöksistä ennakkoon

YK, EU ja Yhdysvallat varoittivat viikkoa ennen ”räikeistä väärinkäytöksistä” tulevissa vaaleissa. Ääniä myytiin jopa 30 000 dollarilla ääntä kohden.

– Vaaleista on tehty vakavia väitteitä petoksista ja korruptiosta, sanoi YK:n tiedottaja Stephane Dujarric.

– Kehotamme Somalian uutta hallintoa uskottaviin toimiin korruption torjumiseksi sekä perustamaan vahvan vaalikäytännön mahdollistamaan vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit vuonna 2020, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner onnitellessaan Farmajoa.

Britannian mukaan Somalialla on suuria haasteita, kun maa toipuu kaksi vuosikymmentä kestäneestä sisällissodasta. Ravitsemustilanteen on parannuttava ja maahan on saatava perustuslaillinen vaaliuudistus.

– Tämä on ratkaiseva tilaisuus vauhdittaa ja auttaa turvaamaan valoisampi tulevaisuus Somalialalle ja sen kansalaisille, kommentoi Britannian ulkoministeri Boris Johnson.

Maassa on yli 20 000 Afrikan unionin rauhanturvaajaa. Joukkojen on määrä vetäytyä vuoden 2020 loppuun mennessä.

YK ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että kuivuus aiheuttaa humanitaarisen kriisin maassa. Vakava kriisi koskee lähes kolmea miljoonaa somalialaista. Somaliassa asuu yli 10,5 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters