Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö Ylen kaksoiskansalaisuutta koskevasta uutisoinnista: Ei valheellista, mutta virheellistä

Niinistö on todennut kaksoiskansalaisten kelpaavan Puolustusvoimille ja nostanut esimerkiksi kaksi upseeria. Ministeri ei kuitenkaan suostunut tänään kertomaan, minkä maan kansalaisista on kyse.

Puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää kiinni näkemyksestään, että Ylen uutisointi Puolustusvoimien suhtautumisesta kaksoiskansalaisuuteen on ollut virheellistä. Niinistö myönsi kuitenkin tänään torstaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa, että hänen ei olisi pitänyt puhua valeuutisoinnista.

– Olisi riittänyt sana virheellinen uutinen. Mutta Puolustusvoimat teki oikaisuvaatimuksen. Yle kieltäytyi oikaisemasta uutistaan. Kyllä pidän Ylen journalismin tasoa huolestuttavana, Niinistö sanoi.

Tämä on ihan puhdas spekulaatio. Todisteita minulla ei tästä ole.

Jussi Niinistö

Niinistön aiemmin Ylen uutisesta käyttämä sana valeuutinen on liitetty Yhdysvaltain presidentinvaalien mustamaalauskampanjoihin ja Venäjän trolleihin. Termillä viitataan tarkoitukselliseen vilppiin, jolla pyritään vaikuttamaan politiikkaan ja heikentämään yhteiskunnallista luottamusta.

Uskooko puolustusministeri siis todella Ylen julkaisseen valeuutisen?

– Joo aivan totta. Tämä on tahatonta tietämättömyyttä, taitamattomuutta toimittajilta, Niinistö sanoi.

Niinistö toisti moneen kertaan näkemyksensä, jonka mukaan Ylen uutiset Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten eriarvoisesta kohtelusta Puolustusvoimissa eivät pidä paikkaansa. Hän on epäillyt Ylen joutuneen informaatiovaikuttamisen kohteeksi.

Minkälaista informaatiovaikuttamista ministeri epäilee?

– Sitä, että joku tai jotkut syöttävät Ylelle virheellistä tietoa tahallaan sellaisella aikomuksella, että tämä tieto sitten leviäisi yleensä varteenotettavan median toimesta kansalliseen ja kansainväliseen levitykseen ja muuttaisi siellä sitten muotoaan tämän informaatiovaikuttajan tarkoitusperien toivomusten mukaisesti.

– Mutta tämä on ihan puhdas spekulaatio. Todisteita minulla ei tästä ole, Niinistö myönsi.

Mikä on viime syksynä valmistuneiden luutnanttien kansalaisuus?

Niinistö on toistuvasti huomauttanut, että viime syksynä Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistui kaksi luutnanttia, jotka ovat kaksoiskansalaisia. Puolustusministeri kirjoitti asiasta myös blogissaan (siirryt toiseen palveluun) todeten, että kaksoiskansalaiset kelpaavat Puolustusvoimille.

Ylen esiin tuomissa tapauksissa kyse on kuitenkin ollut nimenomaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista. Mikä näiden viime syksynä valmistuneiden luutnanttien kansalaisuus on?

Ministeri ei suostunut sitä tänään Ykkösaamussa kertomaan.

– Sillä ei ole tässä asiassa merkitystä. He ovat kaksoiskansalaisia, Niinistö totesi.

Hänen mukaansa Suomesta löytyy upseereita, jotka ovat sekä Suomen että Venäjän kaksoiskansalaisia.

– Suomi on ainoa maa maailmassa, Venäjän lisäksi, jossa Venäjän kansalainen voi nousta puolustusvoimien komentajaksi, Niinistö jatkoi.

Hänen mielestään tällainen tilanne on kestämätön.

Niinistö onkin kertonut laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää. Ministerin mielestä Suomessa tietyissä oloissa palvelevat kaksoiskansalaiset voivat ajautua lojaliteettiongelmiin tai heihin voi kohdistua ulkopuolista vaikuttamista.

.
.