Syöpäseulontoihin osallistuminen vähentynyt – keskisuomalaiset ovat sekä muita aktiivisempia että laiskempia

Noin 84 prosenttia kutsutuista osallistuu rintasyöpäseulontaan. Keski-Suomessa osallistumisprosentti on pari prosenttiyksikköä muuta maata korkeampi.

Syöpäseulonnat
Papa-seulonnassa käytettäviä välineitä gynekologin vastaanotolla.
Yle

Naisten osallistuminen rinta- ja kohdunkaulansyövän seulontoihin on vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana. Esimerkiksi rintasyöpäseulontoihin osallistuminen on laskenut kaikilla alueilla 2-3 prosenttia.

Keski-Suomi on rintasyöpäseulonnoissa hieman muuta maata aktiivisempi: osallistumisprosentti on pari prosenttia koko maata korkeampi.

Myös kohdunkaulansyövän seulontoihin on osallistuttu hieman, vajaan prosentin verran, aikaisempaa laiskemmin. Valtakunnallisesti kutsutuista noin 72 prosenttia osallistui seulontaan.

Keski-Suomessa kohdunkaulansyövän seulontaan osallistuttiin muuta maata vähemmän: esimerkiksi Jyväskylässä osallistui toissa vuonna alle 70 prosenttia kutsutuista seulontaan ja Uuraisilla luku jäi alle 60:een prosenttiin.

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kahden vuoden ja kohdunkaulansyövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulontaan osallistuminen on maksutonta.