Texasilainen pikkukaupunki täynnä Trumpin faneja: "Hän pyrki Valkoiseen taloon, koska hän haluaa auttaa muita"

Pohjois-Texasin pikkukaupungin väellä ei ole pahaa sanaa sanottavana Donald Trumpista. Trumpin kannattajat suitsuttavat erityisesti muslimien maahantulokieltoa.

Ulkomaat
Huivipäinen mies kadulla Teksasissa.
Cara.
Cara toivoo, että Trump romuttaa Obaman terveydenhuoltojärjestelmän. Antti Kuronen / Yle

Cara Gainesville

Donald Trump on ollut pari viikkoa presidentti. Miten hän on onnistunut pestissään?

– Olen todella tyytyväinen hänen saavutuksiinsa tähän mennessä. Hän on ampaissut liikkeelle tosi nopeasti, mutta työtä on paljon. Terveydenhuolto pitäisi uudistaa ja maahanmuuttajat saada ulos maasta, jotta Amerikka olisi jälleen turvallinen.

Trumpin tyyli on erilainen, hän esimerkiksi twiittaa ja kritisoi mediaa. Mitä ajattelet tästä?

– Trump on rohkea ja juuri sitä tarvitsemme. Itsekin pidin häntä ensi alkuun ylimielisenä, mutta nyt arvostan hänen tyyliään.

Hän on jo valmiiksi rikas. Valkoiseen taloon hän pyrki vain, koska haluaa auttaa muita.

Entä muuri?

– Tuen muurihanketta. Minulla on latinoystäviä ja -työkavereita. Ihmisten pitäisi saada tulla tänne laillisesti, mutta laittomat on pysäytettävä.

Parturi Rick Bruno ja asiakas.
Rick Bruno oli rakennusmies kunnes vuoden 2008 asuntomarkkinoiden romahdus vei työt. Hän ryhtyi parturiksi ja asiakkaita on riittänyt. Hän ei äänestänyt, mutta sanoo tukevansa Trumpia: ”Hän on fiksu liikemies, joka on erittäin hyvä asia.”Antti Kuronen / Yle

Rick Bruno, parturi

Mitä ajattelet presidentti Trumpista?

– En äänestänyt vaaleissa, mutta tuen presidenttiä. Hän laukoo asioita miettimättä, mutta niinhän teen minäkin. Ensin se oli vähän pelottavaa. Eihän ydinaseista vastaava henkilö saa hiiltyä pikkuasioista. Uskon kuitenkin, että hän oppii. Hän on todella menestynyt ja fiksu mies. Trump tietää mitä hän tekee.

Mitä mieltä olet muurista?

– Olen syntyperäinen amerikkalainen, joten asia ei vaikuta minuun. En usko, että muuri toimisi. Ihmiset ja huumeet tulevat joka tapauksessa rajan yli. Toisaalta tuen ajatusta, että työpaikat tuodaan takaisin Meksikosta. Trump on myös luvannut pienentää valtion velkaa, ja se on tosi hyvä asia.

Loppupeleissä olen tyytyväinen niin kauan kun minulla on töitä ja saan elää rauhassa.

Jesse Cason.
Jesse Cason pyörittää karjatilaa. Rakennusalalla omaisuutensa tehnyt mies sanoo karjanhoidon olevan lähinnä harrastus. Trumpia hän kannattaa, vaikka toivoisi hiukan malttia.Antti Kuronen / Yle

Jesse Cason, karjatilallinen

Mitä ajattelet presidentti Trumpista?

– Äänestimme vaimoni kanssa Trumpia. Uskon, että hän on hyväksi Yhdysvalloille. Meksikon rajan yli virtaa huumeita, Lähi-idässä on terrorismiongelmia ja sitten on tietysti Venäjä, jonka Suomessa varmasti tunnette hyvin. Trumpista tulee varmasti ajan myötä hyvä presidentti. Hänen pitää vain harjaantua ja olla valmis kuuntelemaan neuvonantajiaan.

Mitä mieltä olet Trumpin tavasta hoitaa asioita?

– Totta, hän on intensiivinen. Se on heikkous, mutta kuka meistä on täydellinen. Tuen esimerkiksi muslimien maahantulokieltoa, mutta asian olisi voinut hoitaa vähän hienovaraisemmin. Olen myös samaa mieltä siitä, että muiden Nato-maiden tulisi maksaa enemmän. En silti missään nimessä halua, että Yhdysvallat eroaa Natosta.

Entä muuri?

– Muuri on epärealistinen hanke. Uskon, että saamme rajalle aidan ja tehokkaita valvontalaitteita. 80-vuotiaana olen nähnyt monta presidenttiä ja arvaan, että tässä käy niin. Muurista tulee aita, mutta se on tärkeä hanke.

Pikkukaupungissa luotetaan republikaaneihin

Katunäkymä Gainesvillestä.
Gainesville on tunnin ajomatkan päässä Dallasista pohjoiseen. Asukkaita on 16 000.Antti Kuronen / Yle

Tältä näyttää Amerikan idylli. Gainesvillen pikkukaupunkia halkovan pääkadun varrella huristelevat upouudet lava-autot.

Pääkadun vanhat lännentyyliset talot ovat huoliteltuja. Niissä on enemmän antiikki- ja sisustusliikkeitä kuin rautakauppoja.

Vaikka öljyn maailmanmarkkinahinta on alhaalla, asiat ovat varsin hyvin Pohjois-Texasin pikkukaupungeissa.

Gainesvillessä kolme neljästä äänesti Donald Trumpia.

Republikaanipuolue on ykkönen kaikissa vaaleissa, mutta Donald Trumpissa on jotain erityistä.

Näkymä Gainesvillestä.
Pohjois-Teksasissa kasvatetaan nautaa ja pumpataan öljyä. Antti Kuronen / Yle

Trumpin äänestämistä ei kaduta

Täällä sanotaan suoraan, että maahanmuutolle on tultava stoppi.

Gainesvillessä en tavannut ketään, joka katuisi Trumpin äänestämistä. Se myönnettiin, että alussa on ollut pientä kompurointia, mutta suunta on oikea.

Trumpin vastustajia pikkukaupungissa toki oli, mutta he kuuluivat vähemmistöihin. Mustia Gainesvillessä on parisen prosenttia, latinoja noin viitisentoista prosenttia.

Vähemmistöstä osa harkitsee poismuuttoa

Gainesvillen latinot ja afromaerikkallaiset eivät säästelleet sanojaan: Uusi valta ahdistaa, eikä tulevasta tiedetä

.

Pedro.
Pedro muutti parikymmentä vuotta sitten Meksikosta Yhdysvaltoihin. Hän työskenteli vuosikaudet öljykentillä, mutta pyörittää nykyään omaa grilliä. Hänen mielestään on pelottavaa, miten Trump usuttaa kansanryhmiä vastakkain.Antti Kuronen / Yle

Fajitas-kioskia pyörittävä meksikolainen kertoi, että hänen tuttavistaan osa suunnittelee tosissaan muuttoa takaisin Meksikoon. He haluavat myydä asuntonsa ja elantonsa ennen kuin karkotukset alkavat ja talojen hinnat romahtavat.

Pedron mukaan muuttoa suunnittelevien lapset ovat jo siinä iässä, että he pärjäävät yksin Yhdysvalloissa. Lapsia ei haluta viedä Meksikoon, josta heillä ei ole muistikuvia.

Afroamerikkalainen pariskunta kertoi asuneensa parisen vuotta Gainesvillessä. Mies totesi, että ilmapiiri on muuttunut sen verran ahdistavaksi, että muutto on edessä, kunhan töitä löytyy muualta.

Trumpia äänestäneiden kannatus oli silti vankkaa. Mikäli Texasin konservatiiveilla on mitään asian kanssa tekemistä, voi Trump rauhassa jatkaa vaalilupaustensa toteuttamista.

Derick.
Derick uskoo, että Trumpia äänestäneet pettyvät karvaasti parin vuoden sisään. Hän vastustaa lähes kaikkea Trumpissa, maahantulokielto tietyistä muslimimaista on hänen mielestään pöyristyttävä: ”Ei kaikkia voi laittaa samaan kategoriaan”.Antti Kuronen / Yle

Lue myös: Mitä emme ole vielä kertoneet Trumpista? Lähetä meille kysymyksesi