Elinkeinoelämä listasi: Nämä ovat Suomen parhaat alueet yrityksille

Ykköstilalla oli Seinäjoen seutu, toisella Turun ja kolmannella Hämeenlinnan. Helsingin alue oli vertailun neljäs.

kunnat
Mein Schiff 5 Meyerin Turun telakalla.
Turun seutu on maan toiseksi vetovoimaisin alue EK:n Kuntaranking-vertailun mukaan.Nora Engström / Yle

Seinäjoen, Turun ja Hämeenlinnan seudut ovat yritysten näkökulmasta maan vetovoimaisimpia alueita, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton eli EK:n tänään torstaina julkistamasta Kuntaranking-vertailusta.

Seinäjoki oli ykkössijalla jo kolmannen kerran. Turun seutu sen sijaan oli vertailun kovimpia nousijoita: se ylsi nyt toiselle sijalle, kun edellisessä, vuoden 2015 vertailussa sijoitus oli yhdeksäs. Hämeenlinnan alue oli viime vertailussa toinen, nyt kolmas. Pääkaupungin eli Helsingin seutu jäi vertailussa neljännelle sijalle; sijoitus tosin parani yhdellä pykälällä viimekertaisesta.

Erot parhaiten pärjänneiden kesken olivat aiempaa pienempiä, EK toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Vertailun tavoitteena on muun muassa tunnistaa eri alueiden vahvuuksia ja kehittämiskohteita yritysten näkökulmasta ja löytää keinoja, joilla kuntapäättäjät voivat vaikuttaa myönteisesti yritysten menestykseen ja työllistämiskykyyn. Mukana oli kaikkiaan 25 seutukuntaa. Aineistona käytettiin niin kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja kuin yritysten johtajille suunnattua kyselyä.

Kyselyssä liki puolet yritysjohtajista arvioi paikallisen yritysilmapiirin hyväksi, heikkona sitä piti 28 prosenttia vastanneista. Noin 38 prosenttia oli tyytyväisiä kunnallisen päätöksenteon yrityslähtöisyyteen, alle kolmannes tyytymättömiä.

Eniten kehitettävää on EK:n mukaan kuntien yrityspalveluissa ja palvelurakenteissa: moni pieni ja keskisuuri yritys koki esimerkiksi jäävänsä vaille riittävää huomiota, kun kuntapäättäjät kohdistavat resursseja joko alkuvaiheen yritysneuvontaan tai suurtyönantajien tarpeisiin.