Nokia ostaa ohjelmistoyhtiö Comptelin – FIM: Hinta liian alhainen

Verkkoyhtiö Nokia tarjoaa ohjelmistoyhtiö Comptelista 347 miljoonaa euroa eli 3,04 euroa osakkeelta.

tietotekniikkayritykset
Comptel_ pääkonttorin ulkokuva
Comptelin pääkonttori Helsingissä.Comptel

Verkkoyhtiö Nokia aikoo ostaa teleoperaattoreille ohjelmistoja valmistavan Comptelin, yhtiöt tiedottavat (siirryt toiseen palveluun). Nokia tarjoaa Comptelin osakkeista 3,04 euroa kappaleelta käteisenä.

Keskiviikon kaupankäynnissä Helsingin pörssissä Comptelin osake päätyi 2,36 euroon. Tarjoushinnassa oli siis lähes kolmannes ylimääräistä pörssikurssiin nähden. Pörssin avauduttua torstaina Comptelin osake nousi nopeasti lähelle ja yli Nokian tarjouksen, hieman yli kolmeen euroon.

Tarjoushinta sisältää houkuttelevan preemion suhteessa Comptelin osakkeen nykyiseen ja historiallisiin hintoihin, Nokia arvioi tiedotteessa.

"Ei vaikutusta työpaikkoihin"

Nokian mukaan yrityskaupalla ei olisi vaikutusta Comptelin toimintoihin, liikepaikkoihin tai työpaikkojen määrään.Yhtiöt ovat solmineet kaupasta transaktiosopimuksen ja Comptelin hallitus suosittelee osakkeenomistajilleen kaupan hyväksymistä.

– Comptelin hallitus uskoo, että Nokian globaali ulottuvuus, brändin vahvuus ja ristiinmyyntimahdollisuudet hyödyttäisivät Comptelin toimintaa, sanoo Comptelin hallituksen puheenjohtaja Pertti Ervi tiedotteessa.

Yhteensä Nokia maksaa yhtiöstä 347 miljoonaa euroa. Moni suuri Comptelin osakkeenomistaja on jo hyväksynyt kaupan. Kauppaan sitoutuneiden omistajien osuus Comptelista on yhteensä yli 48 prosenttia.

Comptelin osto edistää Nokian suunnitelmaa rakentaa mittava, itsenäinen ohjelmistoliiketoiminta, Nokia sanoo.

Comptel on Nokiaan verrattuna pieni: yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 100 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 11 miljoonaa euroa, yhtiö kertoo. Luvut ovat vielä alustavia ja tilintarkastamattomia. Nokian liikevaihto oli viime vuonna yli 23 miljardia.

Yhtiöllä oli vuoden 2015 lopussa yli 740 työntekijää, joista hieman alle kolmannes työskentelee Suomessa. Hieman yli neljännes työskenteli Malesiassa, kymmenen prosenttia Intiassa ja kymmenen Bulgariassa ja loput eri maissa Euroopassa, Aasiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Australiassa.

FIM: Hinta liian alhainen, voi tulla kilpailua

Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja sitä, että Nokia saa Comptelin osakkeista yli 90 prosenttia. Nokian ostotarjous alkaa helmikuun lopussa ja kestää noin neljä viikkoa, yhtiö arvioi.

Varainhoitoyhtiö FIMin arvion mukaan Nokian tarjous on alhainen strategisesta yritysostosta (siirryt toiseen palveluun). FIM pitää mahdollisena, ettei tarjous mene läpi, ja että Comptelista voi tulla myös kilpailevia tarjouksia.