1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupan mainos voi päätellä mielialasi – kasvojentunnistus tekee tuloaan markkinoinnin apuvälineeksi

Netissä surffaillessamme olemme jo tottuneet siihen, että monilla sivustoilla näemme juuri itsellemme kohdennettua mainontaa, mutta miltä kuulostaisi, jos kauppaan mennessäsi tai kadulla kävellessäsi näkisit vain juuri sinulle räätälöityjä mainoksia?

Ylen aamu
Ylen aamu-tv: Kasvojen tunnistus markkinoinnissa
Ylen aamu-tv: Kasvojen tunnistus markkinoinnissa

Suomessa on kehitelty videokuvaan perustuvaa kasvojentunnistusta, jota voidaan hyödyntää mainonnassa. Esimerkiksi kauppakeskuksessa voi olla videonäyttö, jonka yhteydessä on kasvot tunnistava laitteisto.

– Kyse on siitä, että hyödynnämme videokameroita, jotka on kytketty interaktiivisiin näyttöihin. Se videokamera käytännössä tunnistaa, ketä siihen tulee, kävelee ohi tai tulee seisomaan, ja sen perusteella päättelee ihmisestä jotain, kertoo tietojenkäsittelyn ja laitteistojen palveluja tarjoavan Affecton liiketoimintajohtaja Mikko Eerola Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Tietää, mitä ehkä tarvitset

Kone osaa päätellä laitteen äärellä olevan henkilön iän ja sukupuolen. Lisäksi se voi havainnoida, mihin ja kuinka pitkäksi aikaa katse kiinnittyy. Kone voi tehdä päätelmiä myös kohdehenkilön mielialasta ja näin kohdentaa markkinointia.

– Niin sanotuista mikroilmeistä tiedetään aika paljon, Eerola vahvistaa.

Käytännössä esimerkiksi kannettavia tietokoneita mainostamaan ohjelmoitu laite voi kasvojentunnistuksen perusteella kaupata vanhemmille asennuspalveluja tai nuoremmille vaikkapa vakuutuksia.

"Tietoja ei kerätä"

Toisaalta moni saattaa kokea ihmistä avoimen kirjan tavoin lukevan koneen tungettelevana tai jopa tietosuojauhkana. Tietosuojakysymykset on Eerolan mukaan kuitenkin pidetty kehitystyössä mielessä.

– Me olemme tässä valinneet tavan, jossa ei synny historiaa. Kun ihminen tulee tällaisen ruudun ääreen, se on sen laitteen näkökulmasta uusi, Eerola lupaa.

Lue seuraavaksi