Yllättäen yöllä maahan revennyt monttu on kooltaan 25 x 25 metriä: "Aikamoiset vesipatsaat on varmasti ollut"

Salon sortuma-alueella mietitään turvaamistoimia. Paikalla on pelastuslaitoksen väen lisäksi asiantuntijat Tukesista ja kaivosyhtiö Outokummusta.

doliini
Monttu ilmakuvassa.
Salossa repesi maahan suurikokoinen monttu vanhalla kaivosalueella Kiskon Aijalassa 8. helmikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maahan revennyt kookas kuoppa on yksi päivän erikoisimpia uutisia. Noin 10 metriä syvä 600 neliömetrin laajuinen monttu repesi maahan ennakkovaroituksia antamatta Aijalan kaivosalueella Salon Kiskossa.

Alue on eristetty niin laajalti, että paikalla olevat Ylen toimittajat eivät pääse kuvausetäisyydelle. Lähin kerrostalo on kuopasta noin parinsadan metrin päässä. Pelastuslaitos on valmiudessa evakuoimaan asukkaat.

Paikalla on pelastuslaitoksen väkeä sekä asiantuntijat Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta ja kaivosyhtiö Outokummusta. He miettivät turvaamistoimenpiteitä ja vajoaman vaikutuksia läheisen tien käyttöön.

– Arvioitu tapahtuma-aika on tiistain ja keskiviikon välinen yö. Tapahtuma on varmasti ollut nopea, sen havaitsee vesimääristä, kuvailee tapahtumapaikalla käynyt pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kari Alanko.

Maansortuman paikka Salossa
Paula Koskinen / Yle

– Arviolta viisituhatta kuutiota vettä on tullut nopeasti. Arvio perustuu myös siihen, että pellolla on aikamoinen määrä kiviä ja puuta. Aikamoiset vesipatsaat on varmasti ollut.

Ensisijainen vastuu kaivosyhtiöllä

Kaivoksia valvova Tukes lupaa tiedottaa tuloksista perjantaina. Teollisuusyksikön johtaja Päivi Rantakoski Tukesista sanoo, ettei hän ainakaan heti muista vastaavaa sortumaa.

– Tapaus ei ole ainakaan kovin yleinen. Kyseessä on kuitenkin asia, joka pitää ottaa huomioon aina, kun kaivosta lopetetaan: varmistetaan, ettei sortumavaaraa ole, Rantakoski sanoo.

Maansortuma Kiskon Aijalassa.
Maansortuma Kiskon Aijalassa.Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Vastuukysymyksistä Rantakoski sanoo, että ensisijainen vastuu on kaivosyhtiöllä, Salon tapauksessa Outokummulla. Toissijainen vastuu on sillä, jonka hallussa maa-alue on toiminnan loputtua. Jos ketään muuta ei löytyisi, vastaavissa tapauksissa koordinointivastuu on viime kädessä Tukesilla.

Asiasta kertoivat ensimmäisinä Pernionseudun Lehti (siirryt toiseen palveluun) ja Salon Seudun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).