1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Journalismipalkinto

Ylen Selkouutiset ja luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi

Rauhallisen rytmin ja helpon kielen Selkouutiset tavoittelee vuoden journalistista tekoa. Ohtosen karhusta voimaeläimenä kertova kirja on ehdolla vuoden kirjaksi.

Journalismipalkinto
Selkouutisten työryhmä (Margit Alasalmi, Monna Tervo, Merja Windia, Jan Fredriksson, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Pertti Seppä ja Krista Taubert).
Selkouutisten työryhmä (Margit Alasalmi, Monna Tervo, Merja Windia, Jan Fredriksson, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Pertti Seppä ja Krista Taubert).Bonnier

Ehdokkaat Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon (siirryt toiseen palveluun) saajiksi on julkistettu. Palkintoja on neljä. Ne jaetaan kategorioissa vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden kirja sekä vuoden journalisti.

Palkinnon perusteena on jokin merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa. Palkintojen saajat julkistetaan tiistaina 14. maaliskuuta.

Ehdokkaina viime vuoden vuoden juttu -kategoriassa ovat Jari Aarnio -uutisoinnista Susanna Reinboth ja Minna Passi, Helsingin Sanomat; Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla -jutusta Rebekka Härkönen, Turun Sanomat, ja Tommi Parkkonen, Iltalehti, jutusta Epäily: Suomen Tukholman suurlähettiläs ahdistellut alaisia ja lähetystön vieraita.

Vuoden journalistinen teko -ehdokkaat ovat Aleppo-viikko, Miia Honkanen, Anna Nuutinen, Tatu Onkalo ja työryhmä, Ilta-Sanomat; Selkouutiset, Pertti Seppä ja työryhmä (Merja Windia, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Monna Tervo, Jan Fredriksson, Margit Alasalmi, Krista Taubert), Yle; sekä Kotimaan katsaus, Jani Halme.

Palkintolautakunta (siirryt toiseen palveluun) perustelee Selkouutisten ehdokkuutta seuraavasti: "Ylen selkokieliset tv-uutiset käynnistettiin nopealla aikataululla sen jälkeen, kun Suomeen alkoi tulla suuria määriä turvapaikanhakijoita vuoden 2015 loppupuolella. Selkouutisten toivottiin tukevan heidän kotoutumistaan ja kielenoppimistaan."

"Selkouutisilla on kuitenkin myös suuri joukko muita katselijoita. Rauhallisen rytmin ja helpon kielen takia selkouutisia katsovat mielellään myös esimerkiksi vanhukset ja ihmiset, joilla on kehitysvamma tai oppimisvaikeuksia. Suomessa arvioidaan olevan kaikkiaan noin puoli miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat selkokieltä."

Kimmo Ohtonen.
Kimmo Ohtonen oli ehdolla myös Tieto-Finlandian saajaksi.Katriina Laine / Yle

Vuoden kirja -ehdokkaat ovat: Katarina Baer, He olivat natseja, Teos; Kalle Kniivilä, Neuvostomaan lapset - Baltian venäläiset, Into ja Kimmo Ohtonen, Karhu - voimaeläin, Docendo.

Ohtosen ehdokkuutta perustellaan näin: "Pikkupoika karkaa metsän syliin, kun pelko ja kipu väkivallan varjostamassa kodissa kasvavat sietämättömiksi. Metsä tarjoaa turvapaikan ja elämyksiä, jotka auttavat löytämään oman tien ja omat vahvuudet – myös elämänuran."

"Loistavasti kuvitettu, lohdullinen ja rohkaiseva kertomus kohtaamisesta karhun kanssa, josta tulee Ohtosen pelastaja."

Vuoden journalisti -ehdokkaat ovat: Pirjo Houni, Eeva/A-lehdet; Tuomas Rimpiläinen, Aamulehti ja Laura Saarikoski, Helsingin Sanomat.

Vuoden 2015 palkitut (siirryt toiseen palveluun) olivat: Vuoden journalisti Tom Kankkonen, Yle Uutiset; Vuoden juttu: Jessikka Aro, ”Venäjän trollit Suomessa”, Yle Kioski; Vuoden journalistinen teko: Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy, toimittajakoulutus ja Vuoden kirja: Kimmo Oksanen, Kasvonsa menettänyt mies.