Rikosseuraamuslaitos tunnistanut jo noin 50 radikalisoitunutta vankia

Viranomaiset ovat löytäneet vankiloista muun muassa väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää materiaalia ja havainneet ryhmiin värväämistä.

radikalisoituminen
Eristysselli vankilassa
Eristysselli Vantaan vankilassa.Jouni Immonen / Yle

Rikosseuraamuslaitos (Rise) kertoo havainneensa vankiloissa yhteensä noin 50 väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää vankia. Osa näistä vangeista on jo vapautunut.

Risen mukaan ensimmäiset havainnot vankien väkivaltaisesta radikalisoitumisesta tehtiin vuonna 2015.

Viranomaisten mukaan vankiloissa on löydetty muun muassa väkivaltaiseen ekstremismiin viittaavaa materiaalia, saatu tietoa ryhmiin värväämisestä sekä havaittu länsimaihin kohdistuvaa vihapuhetta.

Rise on jo aloittanut projekteja, joilla pyritään tunnistamaan vankien radikalisoitumista ja puuttumaan siihen. Yle Uutiset kertoi tammikuun loppupuolella Vantaan vankilassa toimivasta vankien radikalisoitumisen ehkäisemiseen tähtäävästä projektista.

Rise on myös mukana kansallisissa yhteistyöverkostoissa, Euroopan komission asettamassa Radicalisation Awareness Network -verkostossa ja eurooppalaisten vankilaviranomaisten järjestön EuroPrisin toiminnassa.

Lisäksi Vuolle Setlementti aloitti vuoden 2016 alussa Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman valtakunnallisen Radinet-hankkeen, jonka tarkoituksena on luoda Suomeen exit-malli auttamaan väkivaltaisista äärijärjestöistä irrottautumista.