1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasa hakee vakavissaan Teslan jättitehdasta – "Toki tässä on aimo annos pohjalaista uhoa"

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry vakuuttaa Ylen Kova talous -haastattelussa, että sähköautoyhtiö Tesla sijoittaa akkutehtaansa Suomeen.

sähköautot
Kova talous: Vaasan kaupunginjohtaja aikoo tuoda Teslan akkutehtaan Suomeen
Kova talous: Vaasan kaupunginjohtaja aikoo tuoda Teslan akkutehtaan Suomeen

Tesla on ilmoittanut, että se rakentaa Eurooppaan akkutehtaan lähivuosina. Yhtiöllä on jo Yhdysvalloissa yksi Gigafactory, joka tekee akkuja muun muassa sähköautoihin.

Työ- ja elinkeinoministeriö tukee täysillä Teslan akkutehtaan saamista Suomeen. Kyseessä on miljardien eurojen investointi, joka toisi tuhansia uusia työpaikkoja.

Ministeriö kerää Suomen joukkueen yhteen

Elinkeinoministeriö aikoo esittää Teslalla akkutehtaan sijoittamista Vaasaan tai lähialueelle. Vaasan lisäksi hankkeessa on tiiviisti mukana muitakin kuntia ja alueita Suomesta.

Ministeriö kasaa kokoon lähipäivinä kaikki mukana olevat suomalaiset osapuolet, joiden kanssa pohditaan seuraavia siirtoja. Eräänlainen välitilinpäätös tehdään kevään aikana.

Vaasaa kuvaillaan hankkeen keskushyökkääjäksi, koska siellä on paljon energiaosaamista ja alan yrityksiä. Kaikki toimivat ja kilpailevat globaalisti.

Kaupungissa on noin 140 energia-alan firmaa, joiden liikevaihto on yhteensä 4,4 miljardia euroa. Ne työllistävät 11 000 työntekijää. Vientiin menee 80 prosenttia tuotannosta.

Esimerkiksi Wärtsilän Vaasan tehtaalla on töissä 47 eri kansallisuutta.

– Toki tässä on mukana aimo annos pohjalaista uhoa, mutta me tiedämme, mitä me osaamme, Häyry sanoo ilman vaatimattomuuden häivääkään.

Sähköautot tulevat markkinoille vauhdilla

Havainnekuva Vaasaan suunnitellusta Teslan tehtaasta.
Havainnekuva Vaasaan suunnitellusta Teslan tehtaasta.Vaasan kaupunki

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry korostaa, että koko autonvalmistus on muuttumassa radikaalisti. Sähköautot syrjäyttävät polttomoottoriautot vauhdilla.

Jo vuonna 2020 sähköautojen kysyntä on 14 miljoonaa autoa. Muutoksen rajuuden takaa se, että perinteisten autojen ja sähköautojen valmistusprosessit ovat aivan erilaisia.

– Meneillään on valtava mullistus. Kaikki ovat nyt liikenteessä ja hakevat uutta maailmaa, Häyry huomauttaa.

Hänen mukaansa Tesla olisi pääpalkinto, mutta muitakin mahdollisuuksia voi aueta.

Teslan päätös ehkä jo tänä vuonna

Tomas Häyry kertoo Ylen Kova talous -haastattelussa, että nyt hanketta ajavat tahot tutkivat tarkasti Teslan kriteereitä, joiden perusteella sähköautoyhtiö tekee päätöksensä.

– Olemme toimittaneet yhtiöön kirjeen, ja meillä on ollut sinne yhteyksiä monen eri kanavan kautta, Häyry kertoo.

Hänen mukaansa jättitehtaassa olisi tarkoitus tehdä paitsi litiumakkuja myös autojen vetolaitteistoja. Vielä ei tiedetä, miten Euroopan Gigafactory poikkeaisi Nevadan tehtaasta.

– Tesla tehnee päätöksen jo tämän vuoden puolella. Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeiset muutokset sisäpolitiikassa saattavat hiukan heilautella aikatauluja, Häyry sanoo.

Lue seuraavaksi