1. yle.fi
  2. Uutiset

Niinistö: Väitettä tiedustelulaitoksesta selvitettävä – "Olen melko vakuuttunut, ettei se ole voinut antaa virallista ohjeistusta"

Yle kertoi eilen keskiviikkona, että Puolustusvoimien kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee tiedustelulaitokselta.

kaksoiskansalaisuus
Uutisvideot: Jussi Niinistön haastattelu kaksoiskansalaisuudesta
Uutisvideot: Jussi Niinistön haastattelu kaksoiskansalaisuudesta

Yle Uutiset haastatteli puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) torstaiaamuna. Ohessa haastattelu kokonaisuudessaan tekstinä ja videona.

Oletteko edelleen sitä mieltä, että Puolustusvoimissa ei ole annettu sanallisia ohjeita kaksoiskansalaisista?

– Olenko minä niin väittänyt?

Mitä te olette väittänyt?

– Olen sanonut, että Puolustusvoimissa ei ole annettu kirjallista ohjeistusta kaksoiskansalaisista. Jos on ollut jotain tällaista epävirallista, niin se on ollut lähinnä joku yksittäinen kouluttaja, joka on sanonut, kuten tässä Kainuun prikaatin tapauksessa kävi ilmi, että siellä oli minilennokkiin liittyvässä infotilaisuudessa kouluttaja puhunut sivu suunsa.

– Mutta tämä tilanne on korjattu ja sitten on löytynyt selvityksessä myös toinen tapaus, joka koskee hyvin rajattua varusmiesjoukkoa ja tämä tapaus on esitutkinnassa. Keskusrikospoliisi tutkii sitä ymmärtääkseni työsyrjintäepäilyksenä.

Nyt on Ylelle tullut muutamia tapauksia, jossa Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus on ollut esteenä Puolustusvoimiin pääsylle, niin minkälaiset terveiset lähetätte heille?

– Puolustusvoimien virkaanpääsylle?

Niin.

– Näitähän tapauksia ei ole julkisuudessa virallisesti ollut vai onko?

Nämä ovat Ylen saamia tietoja, ylipäätään tämmöisiä tapauksia on tiedossa.

– Näitä virkaan liittyviä epäselvyyksiä, niin on mahdollista, että tässä on henkilö, joka kokee tulleensa kaltoinkohdelluksi työhaastattelussa. On ymmärtänyt sitten mielessään, että tässä on kyse hänen kaksoiskansalaisuudestaan.

– Mutta tämä kaksoiskansalaisuus ei edes välttämättä nykylainsäädännön mukaan tule esille turvallisuusselvityksessä, jos henkilö ei sitä itse ota esille. Ei ole kiellettyä olla kertomasta omia kaksoiskansalaisuuksiaan tai onko monikansalainen, joten tässä on vaikeaa kommentoida yksittäistapauksia, kun ei tiedä yksityiskohtia.

Eilen kerroitte parista upseerista, jotka ovat valmistuneet kadettikurssilta, että he ovat kaksoiskansalaisia. Minkä maan kaksoiskansalaisia he ovat?

– Onko sillä tässä tapauksessa sinällään merkitystä, koska yleensä puhutaan vain kaksoiskansalaisuudesta ja siihen liittyvän lainsäädännön muutostarpeesta.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuudesta tässä perimmältään on ollut kuitenkin kysymys, niin voiko sen nyt kertoa, että minkä maiden kaksoiskansalaisia he ovat?

– Sen voin kertoa, että Suomen Puolustusvoimissa palvelee Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ja voinpa sanoa senkin, että Suomi on ainoa maa Venäjän ohella, jossa Venäjän kansalainen voi nousta Puolustusvoimain komentajaksi. Siinä mielessä tilanne on mielestäni kestämätön.

Mitä mieltä olette eilisestä Ylen uutisesta jonka mukaan tämä epävirallinen ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta?

– Kuulostaa hyvin erikoiselta väitteeltä ja tätä asiaa on tietenkin selvitettävä. Olen melko vakuuttunut siitä, että mitään virallista ohjeistusta ei pääesikunnan tiedustelulaitos ole voinut asiasta antaa. Se on eri asia sitten, jos joku on sanonut jossain kahvipöytäkeskustelussa tai muussa, mutta kyllä lähtökohta on se, että tiedustelulaitoskin toimii Suomen lakien, voimassaolevien lakien mukaisesti.

Ei Ylekään ole väittänyt, että virallisia ohjeita olisi mistään annettu. Koko ajan on puhuttu epävirallisesta ohjeistuksesta. Onko tämmöistä epävirallista, sähköpostia, sanallista, tämmöistä voinut olla?

– Onko Ylellä sitten tämmöstä olemassa?

Tämmöistä tietoa on tullut, mutta mitä mieltä te olette?

– Sitä en yhtään epäile, etteikö tästä asiasta ole keskusteltu. Liittyyhän esimerkiksi meidän joihinkin järjestelmiin sellaista tietoa ja sopimuksia, joiden mukaan ei voi luovuttaa tietoa kolmannen maan kansalaiselle tämän järjestelmän käytöstä. Tämä on aivan luonteva tilanne keskustella tästä asiasta.

– Esimerkiksi meillä on tiedusteluun liittyvää laitteistoa, jota tietoa ei voi luovuttaa kolmannen maan kansalaiselle, se olisi sopimusrikkomus. Voisin kuvitella, että tämäntyyppisistä tilanteista joissain yhteyksissä voi olla kyse. Siitä on sitten vedetty laajempia johtopäätöksiä ja Yle sitten, johtuen siitä, että riittävän päteviä toimittajia ei ole ollut käytössä, niin ei ole ymmärtänyt, miten Puolustusvoimain kaltainen laitos syntyi, niin ehkä tämä koko hässäkkä johtuu siitä, että Ylellä on vähän toimittajaresursseista pulaa.

Tästä Kainuun prikaatin kouluttajasta on tavallaan tehty syntipukki. Onko mahdollista, että yksi yksittäinen kouluttaja uskaltaa tuosta vaan tehdä aika merkittäviä linjauksia kaksoiskansalaisuudesta?

– Sitä on tässä selvitetty. En osaa sanoa, liittyykö tähän lennokkijärjestelmään näitä sopimusasioita, mihin edellä viittasin, mutta mitään ohjeistusta Kainuun prikaatin koulutuspäällikön kautta tai Kainuun prikaatin johdosta ylipäätään ei saamani selvityksen mukaan ollut tälle kouluttajalle annettu.

– Tässä oli kyse yksittäisen kouluttajan inhimillisestä erehdyksestä, joka samantien korjattiin. Tapaus oli tammikuun puolivälissä ja se ei ole haitannut yhdenkään kaksoiskansalaisen, joka varusmiehenä Kainuun prikaatissa palvelee, elämää.

Minkä takia Suomeen ei ole vielä saatu lakia kaksoiskansalaisuuteen liittyen?

– No tämä on hyvä kysymys ja on hyvä, että Yle sen esittää, koska tätähän on useamman hallituksen aikana vatkattu, ja tämä hallitus otti sen hallitusohjelmaan. Melkein puolivälissä ollaan ja tässä vasta ollaan. Eiköhän nyt keskustelut ole keskusteltu, ja vaikka välillä on kahvi läikkynyt kupista yli, niin nyt pitäisi päästä tästä yli ja hoitaa tämä asia vihdoin kuntoon, koska itse asiasta tuntuu valtaosa suomalaisista olevan samaa mieltä.

– Tämä tilanne on kummallinen. Tämä tilanne aiheuttaa myös näille kaksoiskansalaisille itselleen lojaliteettiristiriitoja ja pahimmillaan heille voi kohdistua vaikuttamisyrityksiä joko heihin itseensä tai heidän perheeseensä, joten kaikkien etu on että tämä tilanne korjataan.

Mikä sitä on venyttänyt? Mikä on suurin syy siihen, että sitä on useassa hallituksessa veivattu ja nytkin teidän hallitus on ollut jo reilut puolitoista vuotta pystyssä ja ei ole yhtä lakia saatu aikaiseksi?

– Niin kun se olisikin yhdellä lailla korjattu. Tässä on monenlaisia kysymyksiä, joihin juristit ovat parempia vastaamaan. Tässä on myös perustuslaillisia kysymyksiä. Tämä ei ole aivan yksinkertainen kysymys. Eli onko meillä sitten kansalaisia, joille ei ole ihan yhtä lailla oikeuksia kuin toisilla.

Mikä on valistunut arvaus, milloin lakiesitys kaksoiskansalaisista on eduskunnassa?

– Toivon että Puolustusvoimien ja sisäministeriön sotilasvirkojen osalta nämä tarvittavat hallituksen esitykset saadaan tämän vuoden aikana eduskuntaan ja toivon myös, että nämä lait saataisiin voimaan ensi vuoden alusta. Se on varsin nopea aikataulu, mutta uskoisin, että tahtoa tähän on, koska tämä on kuitenkin kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävä asia kyseessä.

Lue seuraavaksi