Hyppää sisältöön

A. Ahlström myi lopulta Riihimäen lasin alueen porilaiselle kiinteistökehittäjälle

A. Ahlström Oy on myynyt pitkään omistamansa entisen Riihimäen Lasin alueet kiinteistökehittäjälle. G-Capitalin toimitusjohtaja Ami Granön mukaan aluetta voisi jatkossa kehittää asumisen ja teollisen toiminnan suuntaan.

Riihimäen Lasin vanhat teollisuusrakennukset sekä tonttimaat siirtyy porilaisen G-Capital Oy:n omistukseen Kuva: Tmi A. Isomäki

Riihimäellä toimi lasitehdas (siirryt toiseen palveluun) vuosina 1910-1990. Lasitehtaan perustivat aikoinaan kaksi tunnettua riihimäkeläistä teollisuussukua, Kolehmaiset ja Paloheimot.

Sukuyhtiö A. Ahlström Oy osti Riihimäen Lasi Oy:n vuonna 1985, mutta lopetti tehtaan toiminnan jo vuonna 1990.

Uusi omistaja Porista

A. Ahlströmille jäivät tehdasrakennukset, varastot ja metsittynyt teollisuustontti keskustan tuntumassa yli 30 vuoden ajaksi. Melkein yhtä kauan on Riihimäellä pähkäilty, mitä vanhan tehtaan tontille pitäisi tehdä.

Nyt noin kuuden hehtaarin suuruisen tehdasalueen uudeksi omistajaksi on tulossa porilainen kiinteistöjen ja arvopapereiden sijoitustoimintaa harjoittava G-Capital Oy.

Riihimäen kaupungilla on vielä mahdollisuus estää A. Ahlströmin ja G-Capitalin tekemä kauppa käyttämällä etuosto-oikeuttaan. Kaupungilla on kaupantekopäivästä lukien kolme kuukautta aikaa kertoa omista aikeistaan.

Toivottavasti saadaan sinne jotain hyvää aikaan.

Ami Gränö

G-Capitalin toimitusjohtaja Ami Granöllä on kiinnostusta lasiin enemmänkin. Tosin hänkin epäilee laajan lasinpuhallustoiminnan kannattavuutta.

Granön mielestä lasialaa voisi Riihimäellä kasvattaa nykyisestä ja saada samalla teollista tuotantoa lasitehtaan muihinkin osiin.

Jos Riihimäen Lasin alueen kauppa pääsee etenemään G-Capitalin toivomaan suuntaan, asioita harkitaan tarkkaan ja ilman kiirettä.

– Tämä vuosi olisi sellaista kehittämistä ja visiointia. Ulospäin näkyvää käytännön toimintaa ei vielä olisi, Granö pyörittelee.

Myös asuintaloja?

Ostaja G-Capital teki kaupat alueesta pari päivää ennen joulua.  Alueen jatkokehittämisestä neuvotellaan Riihimäen kaupungin kanssa vielä tämän kuun aikana.

Lasitehdas Riihimäellä saattaa saada uusia asukkaita toimijoikseen piankin. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Vanhojen tehdasrakennusten ja varastojen lisäksi alueeseen kuuluu metsikköä, joka rajautuu pohjoisessa Lasitehtaantielle ja etelässä Tehtaanportinkatuun ja Mikontiehen.

Lasitehtaantien eteläpuolelle saattaisi tulla lisää asuintaloja.

– Jotakin kiinteistömassaa sinne voisi sijoitella, mutta se vaatii ensin kaavamuutoksia tonteille, tietää toimitusjohtaja Ami Granö.

Asumisen tuominen alueelle veisi ainakin pari vuotta, sillä alue vaatii kaavoitusta, päätöstentekoa ja kunnallistekniikan kaivamista ennen rakennustöiden aloittamista.

Lasin alueen kohtaloa mietitty 90-luvulta lähtien

Suurimittainen lasiteollisuus hiljeni Riihimäellä 1990-luvun alussa. Riihimäen Lasin teollisuuskiinteistöt ovat olleet siitä lähtien vajaakäytössä. Tiloissa toimii nykyään pari studiolasin yritystä. Varastotiloja on vuokrattu ulkopuolisille.

Viimeksi Riihimäellä ideoitiin miten vanha lasitehdas voisi jatkossa profiloitua taiteilijoiden ja muiden luovien alojen tekijöiden työpaikka-alueena. Rahaa olisi kuitenkin kulunut paljon kiinteistöjen kunnostamiseen.

Investointina G-Capitalin haltuun siirtyvä alue ja sen kehittäminen on mittaluokaltaan miljoonia euroja.

– Toivottavasti saadaan sinne jotain hyvää aikaan, pohtii toimitusjohtaja Granö.

Kiinteistökehittäjä G-Capital on hankkinut aiemmin omistukseensa vastaavanlaisen vanhan teollisuusalueen Varkaudesta. Hanke on edennyt Ami Granön mukaan hyvin, mutta ei ole vielä valmis.

Varkaudessa kunnostetaan vanhoja tehtaan henkilökunnan puuasuntoja vuokra-asunnoiksi. Rakennukset ovat iältään yli sata vuotta vanhoja.