Poliisi epäilee: Venäjän valtiolta huijattiin Suomessa miljoonia – "Poikkeuksellista"

Tapaus koskee viiden vuoden takaista arvokiinteistökauppaa. Epäiltyinä ovat muun muassa suomalaisen yhtiön johtaja ja hänen poikansa.

poliisitutkinta
Keskusrikospoliisin päämaja Vantaalla.
Keskusrikospoliisin päämaja Vantaalla.Kimmo Brandt / AOP

Keskusrikospoliisi eli KRP epäilee, että Venäjän federaatio on joutunut Suomessa törkeän petoksen kohteeksi. KRP tiedotti valmistumassa olevasta esitutkinnasta tänään torstaina (siirryt toiseen palveluun).

KRP:n mukaan Venäjän valtio myi toukokuussa 2012 vaihtokaupalla 58 arvokiinteistökohdetta pääkaupunkiseudulla ja hankki tilalle toimistotalon Helsingin Lauttasaaresta. Venäjä luovutti kiinteistökohteet suomalaiselle yhtiölle, joka puolestaan osti ja luovutti vaihtokaupassa lauttasaarelaisen toimistotalon Venäjälle.

Yhtiö myi kiinteistökohteet vielä samana päivänä eteenpäin toisen oman yhtiönsä kautta suomalaisille kiinteistökauppaan erikoistuneille yrityksille. Yle uutisoi arvokiinteistökaupoista viisi vuotta sitten.

Nyt poliisi epäilee, että suomalaisen yhtiön johtaja ja hänen poikansa olivat osallisena Venäjän valtioon kohdistuneeseen törkeään petokseen tai että he pesivät rikoksella hankittua hyötyä. Samasta rikoskokonaisuudesta epäillään myös Suomessa toimivaa lakimiestä, kiinteistökohteiden arvioijaa ja Venäjän kiinteistöyhtiön Suomen filiaalin tuolloin toiminutta johtajaa.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Sveitsiläiselle pankkitilille siirrettiin 4,5 miljoonaa euroa

Tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin rikostarkastaja Jarmo Koistinen pitää tapausta poikkeuksellisena.

– Venäjän federaatio on lähtenyt vaihtamaan asunto-osakeyhtiökohteita toimistokiinteistöön, koska ne olisivat helpommin hallittavissa. Kauppaa on valmisteltu usean vuoden ajan.

– Epäillään, että [kohteet] arvioitiin alihintaisiksi ja luovutettiin eteenpäin normaaliin markkinahintaan. Kaupan myyjä- ja ostajaosapuolet olisivat hankkineet itselleen oikeudetonta hyötyä siirtämällä konsulttisopimuksen mukaisen summan eli tässä tapauksessa neljä ja puoli miljoonaa sveitsiläiselle pankkitilille, Koistinen selvittää.

Hänen mukaansa rahoihin on kohdistettu "jäädyttämistoimenpiteitä" ja niitä on Sveitsissä "jonkin verran" jäädytettynä.

Esitutkinta alkoi yli kaksi vuotta sitten

KRP:n mukaan venäläisen ulkomaisia kiinteistöjä hallinnoineen yhtiön tuolloinen johtaja on Venäjän omassa esitutkinnassa tunnustanut järjestelyt ja hänet on tuomittu neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen Venäjän presidentin hallintoon kohdistuneesta törkeästä petoksesta.

Koistinen sanoo Ylelle, että tutkinta alkoi nimenomaan Venäjän omissa sisäisissä tarkastuksissa.

– He havaitsivat, että nämä asunnot sijaitsivat arvokkailla alueilla, ja alkoivat ihmetellä, miten ne on luovutettu niin alhaiseen hintaan. Sieltä tuli tarkastuspyyntö meille ja sillä perusteella päästiin selvittämään tätä asiaa.

Suomessa esitutkinta aloitettiin syksyllä 2014 eli se on kestänyt yli kaksi vuotta. Esitutkintapöytäkirja on toimitettu asianosaisille loppulausuntoja varten. Tapaus siirtyy sen jälkeen syyteharkintaan.

Yle kertoi toukokuussa 2012, että Venäjä on luopunut useista kymmenistä kiinteistökohteistaan Helsingissä, Espoossa ja Porvoossa. Ylen tietojen mukaan kiinteistöt olivat pääosin vanhoja kerrostalohuoneistoja Helsingin kantakaupungissa, muun muassa Punavuoressa, Ullanlinnassa, Töölössä, Lauttasaaressa ja Kulosaaressa.

Joukossa oli myös kohteita, jotka luovutettiin toisen maailmansodan jälkeen saksalaisomaisuutena Neuvostoliitolle, rauhansopimuksen mukaisesti.

Juttua korjattu 10.2.2017 kello 13.31: Rikoskokonaisuudesta epäillään myös Suomessa toimivaa lakimiestä, ei asianajajaa, kuten jutussa alun perin kerrottiin.