1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaksoiskansalaisuus

Näin kaksoiskansalaisiin ja Puolustusvoimiin liittyvä uutisointi eteni – puolustusministeri Niinistön kommentit loivenivat

Kokosimme yhteen Puolustusvoimien salaiseen kaksoiskansalaisuusohjeistukseen liittyvän uutisoinnin käänteet.

kaksoiskansalaisuus
Lennokkikoulutus.
Orbiter-minilennokkeja käytetään tiedusteluun, alueiden valvontaan ja maalien paikannukseen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaksoiskansalaisten asema Puolustusvoimissa ja siihen liittyvä uutisointi on puhuttanut Suomea tammikuun lopusta saakka.

Tapahtumaketju sai alkunsa 31. tammikuuta, kun Yle kertoi, että Puolustusvoimat on laittanut Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun.

Ensimmäisen uutisen mukaan Puolustusvoimat on ottanut käyttöön omat säännöt ja toimintatavat Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten suhteen. Taustalla vaikuttavat Venäjän toimet Ukrainassa ja kiristyneet välit EU:n kanssa.

Ylen tietojen mukaan Puolustusvoimiin ei ole otettu töihin sellaisia henkilöitä, jotka ovat turvallisuusselvityksessä todettu Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiksi.

Lisäksi Ylen näkemän Puolustusvoimien salaisen ohjeistuksen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavia varusmiehiä ei enää kouluteta tehtäviin, joissa on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Ensiuutisen julkaisemisen jälkeen 31. tammikuuta puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi Ylelle, että hän aikoo laittaa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää.

Puolustusministeri syytti Yleä valeuutisoinnista

Ministeri Niinistö suivaantui Ylen kaksoiskansalaisiin liittyvästä uutisoinnista. Hän sanoi 1. helmikuuta, että Ylen uutinen oli uutisankka (siirryt toiseen palveluun) ja vahingollinen Suomen julkikuvalle Venäjällä.

Niinistö myös epäili STT:lle, että Ylen uutisessa saattoi olla kyse informaatio-operaatiosta, jolla syötetään tarkoituksella virheellistä tietoa varteenotettavan median kautta.

Puolustusministeri kutsui myös Ylen uutisointia valeuutiseksi ja valetiedon levittämiseksi (siirryt toiseen palveluun). Hän sanoi odottavansa, että Yle korjaa uutisensa ja pyytää anteeksi.

Helsingin Sanomat kertoi, että Venäjän media on kuitannut pienellä (siirryt toiseen palveluun) kaksoiskansalaisten väitetyt rajoitukset Puolustusvoimissa.

Puolustusvoimat vaati 1. helmikuuta Yleltä oikaisua kaksoiskansalaisuuteen (siirryt toiseen palveluun) liittyvästä uutisoinnistaan. STT kertoi, että Puolustusvoimat katsoi Ylen vahingoittaneen Puolustusvoimien mainetta uutisoinnillaan, joka sen mukaan on virheellistä ja harhaanjohtavaa.

Kainuun prikaatissa paljastui kaksoiskansalaisiin liittyvä ohjeistus

Yle uutisoi 2. helmikuuta, että Kainuun prikaatin koulutustilaisuudessa oli tammikuun puolivälissä kerrottu, että turvallisuussyistä minilennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia. Koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini myönsi, että näin on tapahtunut.

Helsingin Sanomat kertoi samana päivänä, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan ministeriö perusteli päätöstään Venäjän valtion mahdollisilla vaikuttamisyrityksillä.

Puolustusvoimat puolestaan ilmoitti selvittävänsä, onko virheitä tehty muuallakin kuin Kainuun prikaatissa.

Kainuun prikaati kertoi 3. helmikuuta Ylelle, että minilennokki-infossa tehty virhe ei ollutkaan pelkkä erehdyksessä sanottu asia, vaan kaksoiskansalaisuus oli esillä myös yhdessä Powerpoint-esityksen diassa.

Yle ilmoitti Puolustusvoimille 3. helmikuuta, että kaksoiskansalaisuutta koskevassa uutisoinnissa ei ole oikaistavaa. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen totesi, ettei oikaistavia asiavirheitä ole ilmennyt.

Jääskeläisen mukaan uutisoidut tiedot perustuvat useisiin luotettaviin ja toisistaan riippumattomiin lähteisiin. Hänen mukaansa myöhemmin julkaistujen uutisten sisältö vahvistaa alkuperäisten lähteiden tietoja.

Keskusrikospoliisi aloitti tutkinnan toisesta tapauksesta

Puolustusvoimat ilmoitti 8. helmikuuta selvittäneensä kaksoiskansalaisuuteen liittyvät käytännöt (siirryt toiseen palveluun).

Selvityksessä oli paljastunut epäilys toisesta tapauksesta, jossa on mahdollisesti annettu virheellistä ohjeistusta rajatulle joukolle varusmiehiä. Tapauksen tutkintaan osallistuu myös Keskusrikospoliisi.

Yle uutisoi 8. helmikuuta, että kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus on ollut laajempaa ja yksityiskohtaisempaa kuin tähän asti on tullut tietoon. Ohjeistus tulee Ylen tietojen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jan Engström kiisti tiedustelulaitoksen ohjeistaneen kaksoiskansalaisasiassa.

Ministeri pehmitti sanojaan

Puolustusministeri Jussi Niinistö toisti 9. helmikuuta Ylelle mielipiteensä, että hänen mielestään Ylen uutisointi Puolustusvoimien suhtautumisesta kaksoiskansalaisuuteen on ollut virheellistä.

Niinistö kuitenkin myönsi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa, että hänen ei olisi pitänyt puhua valeuutisoinnista. Niinistön mukaan sana virheellinen uutinen olisi riittänyt. Hän totesi pitävänsä Ylen journalismin tasoa huolestuttavana.

Puolustusministeri myös sanoi yhä epäilevänsä, että joku tai jotkut syöttävät tahallaan Ylelle virheellistä tietoa, jotta tämä tieto leviäisi kansalliseen ja kansainväliseen levitykseen ja muuttaisi siellä muotoaan informaatiovaikuttajan tarkoitusperien toivomusten mukaisesti.

Niinistö totesi, että kyseessä on puhdas spekulaatio, eikä hänellä ole todisteita Yleen kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta.

Yle uutisoi 9.2. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisesta, joka kertoi työpaikan saamisen Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintolasta tyssänneen kaksoiskansalaisuuteen. Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa kiisti väitteen. Hänen mukaansa kaksoiskansalaisuus ei ole este työn saamiselle.

Eduskunnan puolustusvaliokunta ilmoitti 9.2., että se pyytää puolustusministeri Jussi Niinistön reilun viikon päästä kuultavaksi. Valiokunnan varapuheenjohtaja, SDP:n Mika Kari esitti ministerin kuulemista, koska hänen mielestään puolustusvaliokunnan pitää saada selvyys onko jonkinlaisia kaksoiskansalaisia syrjiviä ohjeistuksia annettu lain vastaisesti.

Lue seuraavaksi