Ensihoitolääkäri hyppää autoon Etelä-Pohjanmaalla – "Pystymme nyt kentällä jopa sankarillisiin toimenpiteisiin"

Ensihoitolääkäri lähtee Etelä-Pohjanmaalla ensihoitajan ja kenttäjohtajan mukaan silloin, kun hätä on suurin. Puoli vuotta kestävän lääkäriyksikkökokeilun tarkoituksena on kerätä kokemuksia lääkärihelikopteria varten.

ensihoito
Ambulanssi sairaalan edustalla.
Iines Jakovlev / Yle

Etelä-Pohjanmaalla on kokeiltu helmikuun alusta asti lääkärin mukanaoloa vaativissa ensihoitohälytyksissä. Reilun viikon aikana ensihoitolääkäri on ollut mukana jo parissakymmenessä ensihoitotehtävässä. Lääkäri on arkipäivisin hälytettävissä mukaan silloin, kun tehtävä määritellään riskiluokaltaan korkeaksi.

Etelä-Pohjanmaan lääkäriyksikkökokeilussa ensihoitolääkärit päivystävät arkisin 12 tunnin työvuoroissa. Kokeilu ei kata öitä tai viikonloppuja. Kyse on puolen vuoden kokeilusta, jolla haetaan kokemuksia tällaisen lääkäriyksikön tarpeellisuudesta.

– Ensihoidon kenttäjohtoyksikkö on varusteltu lääkäriyksiköksi ja lähdemme tarvittaessa paikalle auttamaan, mikäli hätäkeskus tai muut yksikkömme niin arvioivat ja pyytävät, sanoo ensihoidon ylilääkäri Sami Länkimäki

Lääkärin tehtäviä kentällä

Sami Länkimäen mukaan potilaille on tehty kentällä sellaisia hoitotoimenpiteitä ja lääkityksiä, jotka kuuluvat erityisesti lääkärin toimenkuvaan.

– Yleisimmät tehtävät lääkäriyksikölle ovat erilaiset traumat, vammapotilaat, elottomuudet ja tajuttomuudet. Pienempi osuus on ollut myrkytyksillä ja sydän- tai hengitysongelmilla, Länkimäki laskee.

– Tärkein ensihoitolääkärin toimenpide on lääkkeellinen intubaatio eli hengitysteiden hallinta hengitysputkella ja hengityskoneeseen kiinnittäminen. Ensihoitolääkäreillä on hoitajia laajempi lääkitys käytettävissään. Lääkäreiden mukana kulkee myös kaksi yksikköä hätäverta. Näin vertavuotavan potilaan auttaminen pystytään aloittamaan aikaisin.

Lisäksi lääkäriyksikkö pystyy tekemään aiemmin pikakokeen nimellä tunnettua vierianalytiikkaa.

– Vierianalytiikka tarkoittaa sitä, että kentällä pystytään ottamaan valtimoverinäyte, jolla pystytään toteamaan keuhkojen ja sydämen toimintaa. Kouristeleville potilaille taas on toisen linjan epilepsialääke käytettävissä, Länkimäki esittelee.

Sankarillisia toimenpiteitä

Ensihoidon lääkäriyksikkö pystyy tekemään kenttäolosuhteissa vaativia toimenpiteitä.

– Isoimmat toimenpiteet ovat keuhkopussin avaaminen, joka on lääkärin tekemä toimenpide rintavammatapauksessa esimerkiksi kolarissa. Tarpeen vaatiessa pystymme hyvinkin isoihin, osin jopa heroistisiin toimenpiteisiin, jos tarvetta on. Pyrimme tarjoamaan eteläpohjalaisille entistäkin parempaa palvelua.

Lääkärihelikopteri Seinäjoelle?

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan lääkärihelikopterin sijoittamista Seinäjoelle. Ensihoitolääkärikokeilu järjestetään Seinäjoella yhdessä lääkärihelikopteritoimintaa Suomessa harjoittavan FinnHEMS:n kanssa. Etelä-Pohjanmaalla sekä Kokkolan ja Vaasan seuduilla ei ole tällä hetkellä omaa lääkärihelikopteria.

– Tämän kokeilun hyödyistä tehdään tutkimus ja kuuden kuukauden otannalla selvitetään olisiko lääkärihelikopteri Seinäjoella tarpeellinen. Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan lääkärihelikopteri tarvittaisiin Kouvolaan ja Seinäjoelle. Nyt valmistaudutaan pysyvän lääkärihelikopterin tuloon, Sami Länkimäki toteaa.