Hyppää sisältöön

Yle Areenan maarajat poistuvat suomalaisilta EU:ssa

Myös kaupallisia nettipalveluja voi pian käyttää vapaasti unionin alueella.

Kuva: Yle

Nettisisältöjä kuten elokuvia tai urheilulähetyksiä voi pian katsoa EU:ssa valtion rajoista piittaamatta. Brysselissä tehdyn päätöksen mukaan eurooppalaiset saavat käyttää ostamiaan nettipalveluita matkatessaan EU-maasta toiseen. Asetus antaa myös yleisradioyhtiöille uusia mahdollisuuksia tarjota palveluita.

Yle Areenan palvelupäällikön Kari Haakanan mukaan Ylellä päätöksestä aiotaan ottaa kaikki irti.

– Tarkoituksena on, että vuoden 2018 alussa suomalaiset pystyvät käyttämään Areenan sisältöä kokonaisuudessaan EU:n alueella, Haakana sanoo.

Tällä hetkellä Areenassa on sisältöjä, joita voi katsoa vain Suomessa. Asiasta tulee Haakanan mukaan säännöllistä palautetta, mutta mitään ei ole ollut tehtävissä. Uudistuksen jälkeen Areenan ohjelmia voi katsella EU-maissa, kunhan on tunnistautunut palvelussa Suomen kansalaiseksi. Tunnistautuminen tapahtuu Yle-tunnuksella, jota päivitetään vastaamaan tarpeita.

– Esitysoikeudet ovat estäneet tiettyjen sisältöjen näyttämisen Suomen rajojen ulkopuolella. On hieno juttu, että nyt päästään palvelemaan suomalaisia koko EU:n alueella.

Maarajoja koskeva päätös vahvistetaan vielä Eurooppa-neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Asetukseen on kirjattu yhdeksän kuukauden sopeutumisjakso.

– EU:ssa matkustavat eurooppalaiset eivät enää jää paitsi elokuvia, urheilulähetyksiä, musiikkia, sähkökirjoja tai pelejä tarjoavista palveluista, joista he ovat maksaneet kotimaassaan, toteaa puheenjohtajamaa Maltan ministeri Christian Cardona tiedotteessa.

Hänen mukaansa asetus ja verkkovierailumaksujen poistuminen ovat edistysaskel kohti kaikkia hyödyttäviä digitaalisia sisämarkkinoita.

10.2. klo 13:23 Lisätty virkkeet "Uudistuksen jälkeen Areenan ohjelmia voi katsella EU-maissa, kunhan on tunnistautunut palvelussa Suomen kansalaiseksi. Tunnistautuminen tapahtuu Yle-tunnuksella, jota päivitetään vastaamaan tarpeita."

10.2. klo 13:23 Tarkennettu, että kyseessä on Eurooppa-neuvosto.