Neulamäen luolastojen suunnitelmat julki: 20 miljoonan euron tapahtuma- ja liikuntakeskus

Luolastoihin kaavaillaan muun muassa pääsarjatason olosuhteita lentopallolle ja salibandylle sekä väestösuojatiloja tuhansille Savilahden alueen asukkaille.

Kuopio
Kallioväestönsuojan sisällä.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion Neulamäen luolastoihin kaavaillaan isoa liikunta- ja tapahtumakeskusta. Kaupunki suunnittelee puolustusvoimilta vapautuneisiin luolastoihin arviolta noin 20 miljoonan euron kokonaisuutta, joka sisältäisi harrastetilojen, kuntosalin ja väestösuojan lisäksi esimerkiksi pääsarjatason otteluolosuhteet salibandylle ja lentopallolle.

Asia on vasta tarveselvitysvaiheessa ja hankkeen rahoitus sekä muut suuntaviivat tarkentuvat myöhemmin. Kaupunki arvioi, että se saisi katettua investointikustannuksista 5–10 miljoonaa euroa yhteistöväestösuojan liittymismaksuilla. Niitä kerättäisiin alueelle nousevilta kiinteistöltä.

Suunnitelmissa keskuksen laajuus on 7 460–8184 neliömetriä. Se mahdollistaa noin 1 500 katsojan ottelutapahtumien järjestämisen. Väestösuojapaikkoja tulisi vaihtoehdoista riippuen 4 900–7 100.

Liikunta- ja tapahtumakeskushanke nivoutuu tiiviisti koko Savilahden ison asuinalueen rakentamissuunnitelmiin.

Alueen oppilaitoksen kiinnostuneet yhteistyöstä

Samoja tiloja käyttäisivät näillä näkymin myös Savilahteen keskittyvät oppilaitokset eli Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Tavoitteena on, että kaupungilla olisi valmius investointipäätökseen ensi syksynä. Rakentaminen voisi alkaa vuonna 2021 ja valmista olisi syksyllä 2022. Tavoiteaikataulussa on otettu huomioon oppilaitosten tilatarve.

Luolaston alueella ei ole voimassaolevaa asemakaavaa. Asemakaava tulee laatia ennen rakentamisen aloittamista.

Kuopion hyvinvoinnin edistämisen lautakunta päättää osaltaan hankkeen tarveselvityksen hyväksymisestä ja hankesuunnittelun käynnistämisestä kokouksessaan ensi tiistaina. Asia menee sen jälkeen vielä kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Lue tarkemmin tarveselvityksestä täältä. (siirryt toiseen palveluun)