Suomi on valmis pudottamaan yritysveroa, jos muut nokittavat – verokisa alkoi taas

Suomi voi joutua pudottamaan nopeastikin yritysverotustaan, jos Britannian aloittama verokilpailu leviää, sanoo verojohtaja Terhi Järvikare.

yritysverotus
Britannian parlamenttirakennus ja Big Ben Lontoossa.
EU:sta eroava Britannia on jo päättänyt yhteisöveronsa laskemisesta asteittain 17 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Suomi seuraa, onko verokilpailussa alkamassa uusi aalto.Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmä jättäisi yritysveroprosentit ennalleen, mutta alentamispaineet vaanivat nurkan takana. Työryhmää vetänyt valtiovarainministeriön vero-osaston johtaja Terhi Järvikare sanoo, että "Suomen yritysvero on kilpailukykyinen". Kansainvälinen verokilpailu näyttää kuitenkin tekevän uutta paluuta.

– Tilanne on ollut viime vuosina rauhallisempi, mutta saattaa olla, että verokilpailu alkaa uudestaan Britannian ja Yhdysvaltain toimien myötä.

Infografiikka

Valtioiden kilpaileminen verokevennyksillä tyssäsi finanssikriisiin. Valtiot velkaantuivat, eikä verovaroista ollut varaa tinkiä. Nyt tilanne on taas muuttumassa, kun talous kohenee.

Valtiot houkuttelevat kevyellä verotuksella

EU:sta eroava Britannia on jo päättänyt yhteisöveronsa laskemisesta asteittain 17 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump aikoo panna paremmaksi – hän on puhunut viidestätoista prosentista.

Suomessa yritysten maksamaa yhteisöveroprosenttia alennettiin kolme vuotta sitten 4,5 prosenttiyksikköä ja se on nyt 20 prosenttia. Edessä voi olla pian uusi ale-kampanja.

– Tarvittaessa Suomessa pitää varautua hyvinkin nopeisiin reaktioihin, mutta täytyy ensi katsoa miten muut liikkuvat.

Järvikare arvioi, että Britannian veroalella ei ole suoraa vaikutusta Suomeen, mutta mukaan on lähdettävä, jos verokilpailu alkaa levitä. Yhdysvallat voi aloittaa ”uuden kilpailuaallon”.

Yritykset patistelevat jo alennuksiin

Yritysveron alentaminen yhdellä prosenttiyksiköllä vie valtiolta 200–250 miljoonan tulot. Mutta vain teoriassa, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Infografiikka

– Kun veroprosenttia alennettin vuonna 2014, niin veron tuotto ei alentunut juuri yhtään.

Kemell uskoo, että veroprosentin alentaminen lisäisi nytkin yritystoimintaa niin paljon, että alennus maksaisi suurelta osin itsensä takaisin.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomeen tarvitaan Britannian tapaan ohjelma yhteisöveron asteittaiseen alentamiseen. Kemellin mukaan verokilpailu on jo alkanut.

– Yritysverotilanne on kiristymässä selvästi. Nyt myös isot valtiot ovat mukana tässä kilpailussa, kun tyypillisesti se on ollut pienten maiden asia.

Yhteisövero on tuottanut valtiolle viime vuosina lähes viisi miljardia euroa. Vuonna 2015 tuotto oli 4,5 miljardia eli sen suuruus vastasi lähes kahta prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lue myös: Elinkeinoelämä listasi: Nämä ovat Suomen parhaat alueet yrityksille