"Tupsukorvat tehkää maali!" – 81-vuotias Kyllikki on kannustanut suosikkiseuraansa yli 50 vuotta

Uskollinen Ilveksen kannattaja Kyllikki Nevala toivoo halliin lisää väkeä ja lisää huutoa.

Jääkiekkofanit
Ilvesfani Kyllikki Nevala
Kyllikki Nevalan asenne ei jätä ketään kylmäksi. Nevalaa kävivät Vesilahdella tapaamassa toimittaja Mari Vesanummi ja kuvaaja Matias Väänänen.

– Tupsukorvat tehkää maali!

Kyllikki Nevala istuu sohvalla ja kajauttaa malliksi oikeaoppisen kannustushuudon tamperelaiselle jääkiekkojoukkue Ilvekselle. Nevalan edessä, olohuoneen kahvipöydällä on kunniakirja, josta 81-vuotias Ilves-fani on syystä ylpeä: ikuisesti Ilvestä kannattavien omassa yhdistyksessä (siirryt toiseen palveluun) hän on kunniajäsen numero 1.

Nevala on kunniakirjansa ansainnut. Hän on todellinen jääkiekkofani, jonka intohimoa lajiin ei voi kuin kunnioittaa ja ihailla.

Täytyyhän ihmisellä jotakin harrastuksia olla.

Kyllikki Nevala

Nevalasta tuli Ilveksen kannattaja 50 vuotta sitten, kun hän vuonna 1966 alkoi käydä jääkiekko-otteluissa 5-vuotiaan poikansa kanssa. "Kiakko" oli Tampereella tuolloin kovassa nousussa: Suomen ensimmäinen jäähalli oli juuri edellisenä vuonna valmistunut Hakametsään.

Hallin tunnelma vei Nevalan mennessään. 50 vuoden aikana Nevala on ollut poissa "tupsukorvien" kotiotteluista vain sairauden takia. Tälläkin kaudella hän on istunut tiiviisti omalla paikallaan joka pelissä.

– Täytyyhän ihmisellä jotakin harrastuksia olla. Ei tää ny henki ja elämä o – tai toisaalta on!

Puheittensa päälle Nevala räväyttää käkättävän naurun, joka tarttuu.

– Tämä on elämäntapa. Lapset on kannustaneet mua. Tytär tai poika perheinensä vievät minua otteluihin, nykyään Vesilahdella asuva Nevala iloitsee.

Ilveksen kunniajäsenen, Kyllikki Nevalan, 50 vuotta Ilveksen kannattajana -kunniakirja
Matias Väänänen / Yle

"Väkeä halliin!"

50 Ilves-vuoteen mahtuu voittoja ja tappiota. Viime vuosina tarjolla on ollut enemmän jälkimmäisiä. Edellinen mestaruus joukkueelle tuli vuonna 1985 ja kolmen parhaan sakkiin Ilves on mahtunut viimeksi 16 vuotta sitten.

Erityisesti tällä kaudella monet Ilves-fanit tuntuvat hylänneen joukkueen. Halli on ollut Ilveksen kotipeleissä puolityhjänä.

Kyllikki Nevala ei katso tätä hyvällä. Hän nuhtelee kannattajia, jotka ovat jättäneet hallin. Nevala uskoo, että joukkue nousee, kun "kuudes kenttäpelaaja" näyttää voimansa.

– Enempi halliin väkee ja enempi huutoa halliin.

Nevalan mukaan hallissa on monesti hautajaistunnelma. Ollaan hiiren hiljaa, fanikatsomoa myöten.

– Määhän siellä sitten huudan. Ja huudan niin lujalla äänellä, se kuuluu kyllä kaikkialle!

Neuvoja myös "pojille"

Nevalan vakituinen katsomopaikka on sen verran lähellä kenttää ja vaihtoaitiota, että hänen neuvonsa kajahtelevat pelaajienkin korviin.

– Kyllä mää välillä huudan pojillekin, että "ootteko hereillä siellä?".

Nevalalla on selvä näkemys siitä, miten Ilveksen pitäisi peliä parantaa.

– Pitäis vaan oppia, että jäähyboksista pitää pysyä poissa, ei peliä sieltä voiteta.

Nevala ei yleisestikään pidä tappelusta. Se on hänen mukaansa vuosien varrella lisääntynyt. Ja tuomarit – nekin ansaitsevat joskus kuulla kunniansa.

– Päätuomarit saisi vaihtua paremmiksi. Ne ei hallitse peliä välillä ollenkaan. Päätuomarit on välillä toisen joukkueen puolella. Ei anneta jäähyjä, vaikka pitäisi antaa.

Tervemenoo Manngardille

Ilves sai kuluneella viikolla uudet omistajat, kun tiistaina vahvistui, että seuraa vuosia hallinnut mystinen liikemies Vincent Manngard jättää seuran. Uudella Ilveksellä on kymmenkunta uutta omistajaa, joiden joukossa mm. entiset pelaajat Tuukka Rask ja Risto Jalo sekä yrittäjä Petri Hietanen.

Kyllikki Nevala on hyvillään, kun Ilveksen vuodesta 1993 omistanut Manngard vihdoin suostui luopumaan omistuksestaan.

– Omistajanvaihdos olisi pitänyt tehdä aika päiviä jo. Mutta niinhän sitä sanotaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tervemenoo Manngardille, eikä takaisin tuloo.

Ei me päästä kuuden parhaan sakkiin, säälipleijareihin sitte.

Kyllikki Nevala

Tällä kaudella Ilves ei enää pistesijoista kisaa, sen myöntää Nevalakin.

– Ei me playoffeihin päästä. Ei me päästä kuuden parhaan sakkiin, säälipleijareihin sitte.

Nevala katsoo mielellään jo eteenpäin. Hän odottaa jo malttamattomana uutta, rautatien päälle Tampereen keskustaan suunniteltua monitoimiareenaa.

– Sinne sitten viipelletään. Kaikki innolla vartoo sitä. Hakametsän tunnelma ei silti unohdu, sitä on hyvä muistella.

Kausikortti loppuiäksi

Nevalan olohuoneen hyllyssä on pehmoleluja, ilveskissoja tietenkin. Yksi niistä kantaa Nevalan suosikin, legendaarisen Ilvespelaaja Raimo "Raipe" Helmisen pelipaitaa ja numeroa. Nevalalla on Raipesta hyviä muistoja.

– Raipe oli iloisa, vaikka ei se paljon puhunu.

Toimittajan pyynnöstä Nevala on kerännyt ympärilleen joukkueen kannatustavaroita. Ilvespaita on päällä, huivi, sormikkaat ja pipo puetaan kuvia varten.

Nevala kihertää tavaroiden keskellä melkein kuin pikkulikka. Osan hän sai joukkueelta tammikuussa. Nevalalle järjestetyllä ylllätyslounaalla Ilves-pelaajia edusti varakapteeni Sami Sandell.

– Itku tuli silmään, kun Sami antoi nää, Nevala sanoo.

Nevala sai myös Ilveksen kausikortin loppuiäksi. Hän toivoo, että uusien omistajien myötä myös kiekot alkavat pomppia Ilvekselle. Ja pomppivathan ne, jos se Nevalasta ja muista uskollisista Ilves-faneista on kiinni.

– Niin kauan meinaan hallissa kulkea, kun jalat ja terveys kestävät. Periksi ei anneta.

Ilves pehmoleluja ja taustalla Kyllikki Nevala
Matias Väänänen / Yle