1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallintotuomioistuimet

Rapistuneen huoltamon paikalle korkea kerrostalo – Lahden Ranta-kartanon kaavavalitukset hylättiin

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt Ranta-Kartanoa koskevat kaavavalitukset.

Ranta-Kartanon alueen yleissuunnitelma Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Lahden Ranta-Kartanon aloituskorttelin kaavavalitukset ovat menneet nurin hallinto-oikeudessa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on torjunut molemmat kaavavalitukset.

Toisen valituksen taustalla on tontin vieressä olevan kerrostalon taloyhtiö, jonka mielestä kerrosluvun nostaminen vähentäisi merkittävästi alueen näkymiä ja avaruutta ja nujertaisi lähellä olevat suojellut rakennukset.

Kiistapaikan lähellä on vuonna 1939 tehty Lahden entinen linja-autoasema ja 1950-luvulla valmistunut suojeltu liike- ja asuintalo.

Toisen valituksen tekivät Liekki-yhdistys, Salpausselän Luonnonystävät ja kaksi yksityishenkilöä.

Ne ovat katsoneet, että kaavamuutos tuhoaisi alueen erityispiirteet ja heikentäisi merkittävästi kulttuurihistoriallista arvoa. 

Hallinto-oikeuden mukaan se ei voi kuitenkaan kumota kaupunginvaltuuston hyväksymää kaavaa sillä perusteella, että valittajien mielestä toisenlainen kaavaratkaisu olisi tarkoituksenmukaisempi.

Se torjuu myös valituksissa esitetyn epäilyn, että kaavamuutoksella sallittu rakentaminen heikentäisi merkittävästi näkymiä Radiomäeltä Vesijärvelle.

Rakennusyhtiö Skanska haluaa rakentaa entiselle huoltoasematontille Jalkarannantien varteen korkean kerrostalon. Se olisi samalla lähtölaukaus koko Ranta-Kartanon alueen rakentamiselle.

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa 2015 kaavamuutoksen, joka sallii paikalle korkeimmillaan 10-kerroksisen kerrostalon. 

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisuun voidaan vielä hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.