Väitös: Tietokonepelit helpottavat lapsen autismin tutkimista

Tietokoneet ja teknologia ovat autistisille lapsille mieluisa ympäristö, joka helpottaa tutkijoiden työtä autismin salojen selvittämisessä.

autismi
Hill Climb Racing 2 -peliä pelataan puhelimen näytöllä.
Autististen ihmisten on tutkimuksissa havaittu pitävän tietokoneista ja teknologiasta.Paulus Markkula / Yle

Tietokoneisiin tai peleihin perustuvat menetelmät avaavat uusia mahdollisuuksia autististen lasten tutkimiseen. Tämän havaitsi väitöstutkimuksessaan filosofian maisteri Vesa Korhonen (siirryt toiseen palveluun) Itä-Suomen yliopistosta.

Korhosen mukaan autististen lasten osaamisesta saadaan kattavampi käsitys, kun hyödynnetään heille mieluisia ympäristöjä ja omia kiinnostuksen kohteita.

Väitöstutkimuksensa yhteydessä Korhonen kehitti tietokonepelin lasten silmiin katsomisen tutkimiseksi.

– Silmiin katsominen koetaan autismissa ongelmana tai epätyypillisenä. Pelin aikana kaikilla lapsilla ei ollut kuitenkaan suoriutumisessa ongelmia.

– Tutkimukseen voitaisiinkin tuoda autismiystävällisyyttä ja vahvuuksien näkökulmaa. Katsottaisiin näitä henkilöitä heidän omissa, motivoivissa ympäristöissään, Korhonen pohtii.

Filosofian maisteri Vesa Korhonen.
Filosofian maisteri Vesa Korhonen.Janne Ahjopalo / Yle

Yksilökohtaiset erot huomioitava

Autismin kirjoon kuuluvien ihmisten on tutkimuksissa havaittu pitävän tietokoneista ja teknologiasta.

Vaikka Vesa Korhonen kehitti omassa väitöstutkimuksessaan juuri tietokonepelin vahvaa tukea tarvitsevien ja vähän puhuvien autististen lasten tutkimiseen, eivät pelit suinkaan ole ainoa tie.

Silmiin katsominen koetaan autismissa ongelmana tai epätyypillisenä.

Vesa Korhonen

– Toki pitää katsoa aina yksilökohtaisesti, mikä kenenkin kiinnostuksen kohde on. Toki tietokonepeli saattaa kiinnostaa joitakin, mutta ei se kaikkien kohdalla pidä paikkaansa. Silloin heidän tutkimisensa pelin kautta ei ole järkevää.

Vesa Korhosen väitöstutkimus aiheesta tarkastetaan Joensuussa perjantaina. Korhonen toimii kehitysjohtajana Autismisäätiössä. (siirryt toiseen palveluun)