Yrittäjä muutti ravintolansa Turun kupeesta pohjoisen pikkukaupunkiin – "kaikki erilainen kiehtoo"

Ruokaravintolat menestyvät erityisesti kasvukeskuksissa, mutta Päivi Rantanen suuntasi yrityksensä kanssa etelän kasvukeskuksista 700 kilometriä pohjoisemmaksi.

yrittäjyys
Päivi Rantanen.
Rantanen antoi jo aiemmin ravintolalleen nimeksi Vilu Cafe, mutta nauraa nyt pienen kylän mukaan tulleen nimen mahdollisesti ennakoineen muuttoa lumilinnakaupunkiin.Kati Siponmaa / Yle

Laitilasta kotoisin oleva yrittäjä Päivi Rantanen otti yritykselleen yllättävän suunnan. Kun Turun lähellä, Vehmaan kunnassa sijainneen ravintolan vuokrasopimus päättyi, hän pakkasi toimivan konseptin kainaloon ja avasi ruokapaikan pohjoisen pikkukaupungissa Kemissä.

– Tämä on minulle ihan normaalia. Kaikki erilainen kiehtoo ja haasteet, Rantanen kertoo Kemin Syväkankaalla avaamassaan kahvila-ravintolassa.

– Olin kyllä muutaman vuoden jo suunnitellut, että muuttaisin jonnekin pohjoiseen. Ja kun netissä tarjoutui vuokralle tämä valmis ravintolatila, niin ajattelin, että miksi ei. Ei ole pieniä muksuja konteissa, joten olen vapaa ihminen liikkumaan, Rantanen tuumaa.

Työaikainen lounastarjoilu on tärkeää monilla alueilla. Kuitenkin ravintolaruokailun kasvu tulee muuttovoittopaikkakunnilta, joihin nuoret muuttavat.

– Ruokaravintolat menestyvät erityisesti kasvukeskuksissa. Ongelmia on etenkin pienillä muuttotappiopaikkakunnilla, josta nuoret muuttavat pois ja joissa on korkea työttömyys, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Rantasella on vakaa usko Kemin kaupunginosan noin 2000 asukkaaseen, jotta monenlaista ruokaa eri tarpeisiin tarjoava yritys pysyisi jaloillaan. Yrittäjän toiminta-ajatuksena on tarjota kotiruokaa arkipäivisin ja ilta- sekä viikonloppuaikaan keskittyä grillituotteisiin sekä pitsaan.

– Kaikista vinkeistä otetaan vaarin, sillä eihän minulla ole vielä hajuakaan mitä ihmiset täällä syö ja juo. Aina on kehittämisen varaa.

Kovaa, mutta mieluisaa hommaa

Joulukuussa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n julkaiseman ravintolaruokailun trenditutkimuksen mukaan lounaiden määrä on laskenut suhteessa illallisten määrään.

– Ilahduttavaa ravintola-alan kannalta on se, että illallisten määrä suhteessa lounaisiin on kasvanut. Lounaidenkaan määrä ei ole absoluuttisesti vähentynyt, tulkitsee MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tulevaisuus ravintolaruokailussa näyttää Timo Lapin mukaan kuitenkin koko valtakunnan tasolla valoisalta, vaikka ravintoloiden kustannusrakenne on raskas.

– Vuonna 2016 ravintola-ala teki voittoa kaksi prosenttiyksikköä liikevaihdosta. Korkeat henkilökunta- ja raaka-ainekustannukset sekä verot syövät tulosta.

Päivi Rantanenkin työllistää yritykseensä kolme paikallista nuorta naista, "Plikoi", kuten hän omalla murteellaan työntekijöitään lempeästi kutsuu. Rantanen on ollut yrittäjänä jo niin pitkään, että tietää vaikeudet. Hän kuvaa yrittäjän arkea Suomessa stressaavaksi ja vastuulliseksi työksi.

– Aika kovaa hommaa, mutta silti mieluummin tämä kuin vieraalla töissä. Ja nykyiseen elämäntilanteeseen sopii tämmönen, että heti aamusta ja illalla viimeisenä on jotain työhön liittyviä tehtäviä hoidettavana, Rantanen sanoo ja kuin sanojensa vakuudeksi pahoittelee, kun työt vaativat taas huomiota juuri ennen avaamisaikaa.