1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myanmar

Ministeri Mykkänen Suu Kyille: Vähemmistön vainot haittaavat Myanmarin uskottavuutta

Kai Mykkäsen mukaan olisi väärä johtopäätös vähentää Suomen tukea Myanmarille rohingya-vähemmistön vainojen vuoksi.

Ulkomaanakauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen tapasi valtionkansleri Aung San Suu Kyin Myanmarin pääkaupungissa Yangoonissa torstaina. Kuva: Liisa Takala /ulkoasiainministeriö

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on nostanut rohingya-vähemmistön vainot esiin tapaamisessa Myanmarin valtionkanslerin Aung San Suu Kyin kanssa.

– Sanoin hyvin selvästi, että laajamittainen väkivalta ei ole ratkaisu. Se vaikuttaa hänen hallintonsa ja koko Myanmarin demokratian uskottavuuteen, Mykkänen sanoo.

Hän on Myanmariissa vienninedistämis- ja kehitysyhteistyömatkalla. Mukana on myös 18 eri suomalaisyrityksen edustajia.

Suu Kyita arvosteltu liian vähäisistä toimista

Tuoreiden YK-raporttien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Myanmarin armeijan laajamittaisissa väkivaltaisuuksissa on viime kuukausina kuollut yli tuhat rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä ja 70 000 on joutunut jättämään kotinsa.

Myanmarin hallitus on kiistänyt väitteet järjestelmällisestä vainosta.

Entistä demokratia-aktivistia ja rauhannobelistia Suu Kyita on arvosteltu liian vähäisistä toimista vainojen estämiseksi.

– Aung San Suu Kyi sanoi, että jos todisteet [armeijan väärinkäytöksistä löytyvät], hän on valmis ryhtymään toimiin, Mykkänen sanoo.

Suu Kyin asema valtionkanslerina vastaa käytännössä pääministerin tehtävää. Myanmarissa armeijalla on kuitenkin ylin valta turvallisuusasioissa, eikä siviilihalinnolla juuri ole keinoja puuttua siihen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tuen lopettaminen olisi "väärä johtopäätös"

Mykkäsen mukaan tiedot rohingya-väestön kohtelusta eivät toistaiseksi vaikuta Suomen tukeen Myanmarille.

– Mielestäni olisi väärä johtopäätös vähentää tukea muun muassa rauhanponnisteluille ja demokratia-aktivisteille. Se lisäisi todennäköisyyttä, että Myanmar taantuu aseelliseen konfliktiin.

Suomen kehitysyhteistyö Myanmarissa on kasvanut voimakkaasti siitä lähtien, kun Myanmar vapautui sotilasjuntan vallasta vuonna 2011. Vuonna 2016 Myanmarissa tehtävän kehitysyhteistyön budjetti oli kahdeksan miljoonaa euroa.

Kauan sorrettu vähemmistö

Myanmarissa on noin 1,1 miljoonaa rohingyaa. Muslimitaustaiset rohingyat ovat vuosien ajan kärsineet köyhyydestä ja sorrosta pääosin buddhalaisessa Myanmarissa. Moni asuu väliaikaisilla leireillä läntisessä Rakhinen osavaltiossa ilman mitään palveluita.

Hallitus on kieltänyt rohingya-väestöön kuuluvilta kansalaisioikeudet.