Kerran elämässä -keliä ei voi jättää väliin – kuvat retkiluistelusta kertovat enemmän kuin sanat

Retkiluistelija raivaa allakkaansa tilaa vain nauttiakseen vapauden tunteesta jäällä. Neljän luistelijan ryhmä teki vajaan 20 kilometrin retken Tankarin majakkasaareen kun keli oli lajille otollisin.

retkiluistelu
Kuva merenjäältä Kokkolan edustalta, missä olosuhteet retkiluistelulle olivat otolliset. Horisontissa näkyy ulkosaari Krunni.
Retkiluistelijan unelmajää on kirkas kuin peili. Kokkolan edustalla horisontissa siintää ulkosaari Krunni. Sami Pesola

– Jää on nyt niin mahtava, että tällainen keli sattuu vain kerran elämässä, hehkuttaa kokkolalainen retkiluistelija Sami Pesola.

– On harvinaista, että jää on niin kirkas ja lumeton, hän lisää.

Pesolan mielestään retkiluistelijalle otollisimmassa kelissä piilee aina se vaara, että seuraavaksi sataa lunta jään päälle. Pelastusviranomaisten huoli on toisenlainen.

Vaikka Kokkolan merivartioston tietoon ei ole tullut jäihin putoamisia tänä talvena, se kehottaa jäällä liikkujia varovaisuuteen.

On harvinaista, että jää on niin kirkas ja lumeton.

Sami Pesola

Merellä jään paksuus on vaihdellut tänä talvena poikkeuksellisen paljon. Kovista pakkasista huolimatta jää on edelleen pettävän heikkoa saaristossa siltojen alla ja saarten välissä. Syynä on lämpötilojen raju vaihtelu.

Kuva merenjäältä Poronluodon edustalta Kokkolasta, missä olosuhteet retkiluistelulle ovat otolliset.
Ilmatieteenlaitoksen jäätiedotteen mukaan Perämeren eteläosissa eli Kokkolan seudulla on 15–30 senttimetriä paksua teräsjäätä; ulompana ohutta tasaista jäätä, sekä uutta jäätä ja jäänmuodostusta.Sami Pesola

Retkiluisteluharrastajan ja Suomen Ladun Kiilopään liikuntapalveluista vastaavan Petri Kulhan mukaan jäätilanne Keski-Pohjanmaan rannikolla on ollut hyvä retkiluistelulle. Hän on kuullut kavereiltaan Etelä-Suomesta samanlaista viestiä.

– Pitkä pakkasjakso ilman lunta tekee hyvän luistelujään.

Yksin ei saa jäälle lähteä.

Petri Kulha

Hän nostaa lajin tärkeimmäksi turvallisuustekijäksi kaverin.

– Yksin ei saa jäälle lähteä. Lisäksi mukana on oltava jääsauva, jolla tunnustellaan jään paksuutta luistelun kuluessa, hän ohjeistaa.

Alumiininen pitkä sauva tekee yhdellä napakalla lyönnillä viisisenttiseen jäähän reiän.

Kuvassa retkiluistimen terät, monot ja sauvat.
Retkiluistimen terät ovat noin 40-50 senttimetriä pitkät, jotka kiinnitetään esimerkiksi luistelumonoon.Mari Hautamäki / YLE

Lisäksi retkiluisteluvarustukseen kuuluu kelluntareppu, jonne pakataan kuivat vaihtovaatteet vesitiiviisti. Heittoliina tai -köysi pakataan niin, että sen saa käteen ilman repun riisumista.

– Ja naskalit on ehdoton, ilman niitä ei lähdetä minnekään. Ja tietenkin hyvät eväät. Repusta löytyvä pullapussi pelastaa aika paljon huonoja jäitä, Petri Kulha nauraa.

Suositeltavia varusteita ovat myös kypärä, kartta ja kompassi sekä vesitiiviisti pakattu kännykkä.

Rannikon jää kiilasi tunturin ohi

Neljä retkiluistelijaa otti unelmakelistä kopin. Pesolan ja Kulhan lisäksi vajaalle kymmenen kilometrin matkalle kohti Tankarin majakkasaarta lähtivät Kaisu ja Leo Laakkonen.

Kuvassa retkiluistelijat lähdössä meren jäälle.
Petri Kulha (oik.), Sami Pesola ja Kaisu Laakkonen valmistautuvat Kåtöskatanin rannassa luisteluretkelle kohti Tankarin majakkasaarta.Mari Hautamäki / YLE

Tänä talvena retkiluistelun aloittanut Kaisu Laakkonen sai järjestettyä työnsä niin, että pääsi arkipäivänä mukaan.

– Ei yhtään jännitä, kun on tuollaiset kokeneet ketut mukana, hän nauraa.

Kulhakin valitsi vapaapäivien viettotavaksi mieluummin rannikon jäät kuin Lapin tunturit. Sen verran ainutlaatuisista sääolosuhteista oli kyse.

Ei yhtään jännitä, kun on tuollaiset kokeneet ketut mukana.

Kaisu Laakkonen

Ryhmä starttasi matkaan Öjan saariston uloimmasta kärjestä. Jää oli rannassa lumipeitteinen ja röpelöinen, mutta ulompana olisi luvassa sileää, lumetonta jäätä.

– Lähdetään kopsuttelemaan jäätä ja katsotaan päästäänkö Tankariin asti. Pidetään vähän väliä, ettei mennä samaan reikään, Sami Pesola ohjeistaa.

Kuvassa kaksi retkiluistelijaa meren jäällä.
Retkiluistelijat näkivät matkalla Tankariin myös upean haloilmiön.Petri Kulha

Vielä viikko sitten avovettä

Petri Kulha ja Sami Pesola olivat viimeksi noin kuukausi sitten luistelemassa samoilla seuduilla. Tammikuun luistelujäät vei kuitenkin myrsky. Nyt meri on jäätynyt saarten välissä uudestaan.

Pesolalle tuorein luistelureissu on edellispäivältä. Hän kävi toisen porukan kanssa parilla muulla mantereen edustan saarella. Kokkolan Mölleristä Poronluodon kautta Krunnin ulkosaareen tuli matkaa kymmenisen kilometriä.

Kuvassa retkiluistelijoita jäällä kuvaamassa lajille otollista maisemaa Kokkolan edustalla.
Harvinaisen upea luistelujää Poronluodon edustalla sai harrastajat valokuvaamaan retkeä.Sami Pesola

– Viime viikonloppuna oli Poronluodon lähistöllä vielä avovettä, nyt oli tosi hyvät kelit. Lähellä mannerta jää oli aluksi vaikeaa ja paksua.

Koska jäät olivat niin mahtavat, jatkoimme parin kilometrin päässä sijaitsevalle ulkosaarelle.

Sami Pesola

Luistelijat etenivät Poronluodon itärantaa pitkin saaren kärkeen ja edelleen ulommaksi kohti Krunnia.

– Koska jäät olivat niin mahtavat, jatkoimme parin kilometrin päässä sijaitsevalle ulkosaarelle.

Jää oli Pesolan arvion mukaan 10 senttistä. Poronluodon ja Krunnin välillä luistelijat törmäsivät kuitenkin tuuliavantoon eli tuulen auki pitämään reikään jäässä. Kaarevarajaisen tuuliavannon läpimitta voi olla muutamasta metristä satoihin metreihin.

– Huomasimme sen vasta parisenkymmentä metriä ennen sulaa. Vaikea niitä on kaukaa huomata. Saa olla tarkkana, Pesola lisää.

Kuva Tankarin majakkasaaren laavulta, missä retkiluistelijat paistavat makkaraa.
Tankarin majakkasaarella on laavu ja luistelijoiden iloksi myös nuotiopuita oli tarjolla.Petri Kulha

Yksi kapean railon ylitys

Luisteluretki Tankarin majakkasaareen sujui kolmelta mieheltä ja yhdeltä naiselta mainiosti.

– Yhden kapean railon ylitimme lähellä Tankaria, Kulha kertoo.

Reilun 10 kilometrin tuntivauhti siivitti luistelijat tunnissa Tankariin. Eväät syötiin majakkasaaren laavulla, missä luistelijoiden onneksi oli myös nuotiopuita.

– Upeinta oli vapauden tunne ja upea talvisää haloilmiöineen. Ja tietysti mukava retkiseura, Petri Kulha sanoo.

Kuvassa neljä retkiluistelijaa Tankarin majakkasaaren edustalla.
Leo (vas.) ja Kaisu Laakkonen sekä Sami Pesola ja Petri Kulha retkiluistelivat Tankarin majakkasaarelle.Petri Kulha