Hyppää sisältöön

Hiihdon ja mäkihypyn legendat saivat Hall of Famen – Mäntyranta mukana, Myllylä ei

Veikko Hakulinen, Tapani Niku, Kalevi Hämäläinen. Siinä esimerkkejä urheilusuuruuksista, jotka ovat saaneet nimensä Lahden Hiihtomuseon kunniagalleriaan.

Valintaraadin puheenjohtaja Marko Varjonen ja jäsen Suvi Kuisma Hiihtomuseolta. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Suomalaiset hiihtolajien mestarit ovat saaneet oman kunniagalleriansa Lahden Hiihtomuseoon. Nordic Ski Hall of Fameen on valittu 15 edesmennyttä hiihtäjää ja mäkihyppääjää. Mukana ovat muun muassa Eero Mäntyranta, Veikko Hakulinen, Kalevi Hämäläinen sekä ensimmäinen suomalainen hiihdon olympiamitalisti Tapani Niku.

Naisurheilijoista joukkoon pääsivät Mirja Hietamies-Eteläpää sekä Sirkka Polkunen-Vilander.

– Valinnassa painavat urheilijan menestys olympialaisissa tai MM-kisoissa. Pelkkä viestimenestys ei riitä, vaan on edellytetty myös henkilökohtaista mitalia. Lisäksi valintaperusteena on ollut urheilijan merkitys lajille, kertoo valintaraadin puheenjohtaja Marko Varjonen.

Lisäksi valintaperusteena on ollut urheilijan merkitys lajille.

Esimerkiksi Anton Collinia tai Aappo Luomajokea harva tuntee, mutta heidät katsottiin hiihdon merkittäviksi uranuurtajiksi ja kunnianosoituksen arvoisiksi. 

Mäntyranta sai paikan, Myllylä ei - ainakaan vielä

Paikan kunniagalleriassa on saanut myös Suomen ensimmäinen olympiavoittaja Veli Saarinen sekä muutama vuosi sitten edesmennyt, yksi kaikkien aikojen suomalaishiihtäjistä, Eero Mäntyranta.

Mäntyrannan tunnustus herätti raadissa keskustelua, sillä kaikkien lajien yhteiseen Suomen Urheilun Hall of Fameen vuonna 2013 edesmennyttä hiihtäjää ei ole nimetty.

Mika Myllylän valinta Hall of Fameen ei ole poissuljettu tulevaisuudessa.

– Huomioimme toki, että Mäntyrannalla on myös tahra maineessa doping-epäilyn takia, mutta hänen saavutuksensa ovat ylivertaisia tähän verrattuna, perustelee Varjonen.

1900-luvun loppupuolen hiihtäjälegendan, olympiavoittaja Mika Myllylän nimeä ei kunniagalleriassa näy. Valintaraadin puheenjohtajan mukaan Myllylästä puhuttiin, mutta raati päätti, että ensivaiheessa joukkoon hyväksytään hiihdon ja mäkihypyn taitajat kauempaa historiasta.

– Mika Myllylän valinta Hall of Fameen ei ole poissuljettu tulevaisuudessa, mutta halusimme rakentaa gallerian pohjan alkupään mestareista, sanoo Varjonen.

Eläviä legendoja joukkoon MM-kisoissa

Toistaiseksi kunniagalleria näkyy Hiihtomuseossa seinälle heijastettuna valokuvaesityksenä sekä Eero Mäntyrannalle omistetussa palkintonäyttelyssä.

– Ajatus galleriasta syntyi nopeasti ja ideana oli, että käytämme MM-kisan tarjoamaa näkyvyyttä julkaisemisessa. Tulevaisuudessa täällä voi olla esimerkiksi Hall of Fame-nurkkaus, jossa on valokuvia ja esineistöä, mutta suunnitelmat ovat vasta kehitteillä.

Ensimmäisellä valintakierroksella galleriaan valittiin vain edesmenneitä suuruuksia. Maaliskuun alussa galleria täydentyy. MM-kisojen yhteydessä Lahden torilla paljastetaan myös muutama elävä legenda, jotka ovat ansainneet paikkansa Hall of Famessa.

Tähän mennessä Nordic Ski Hall of Fameen on nimetty:

Collin Anton, hiihtäjä (1891-1973)

Veikko Hakulinen, hiihtäjä (1925-2003)

Mirja Hietamies-Eteläpää, hiihtäjä, (1931-2013)

Kalevi Hämäläinen, hiihtäjä (1932-2005)

Antti Hyvärinen, mäkihyppääjä (1932-2000)

Kalle Jalkanen, hiihtäjä (1907-1941)

Klaus Karppinen, hiihtäjä (1907-1992)

Tauno Luiro, mäkihyppääjä (1932-1955)

Aappo Luomajoki, hiihtäjä (1845-1919)

Eero Mäntyranta, hiihtäjä (1937-2013)

Tapio Mäkelä,hiihtäjä (1926-2016)

Tapani Niku, hiihtäjä (1895-1989)

Sulo Nurmela, hiihtäjä (1908-1999)

Sirkka Polkunen-Vilander, hiihtäjä (1937-2014)