1. yle.fi
  2. Uutiset

Dingon vahvistamaton paluu herättää tutkijassa epäilyjä: "Comebackeilla on harvoin jatkuvuutta"

Populaarikulttuurin tutkija Janne Mäkelä uskoo, että Dingo tekee nostalgiakiertueen ja katsoo, miten se kantaa. Päätös jatkosta syntyy todennäköisesti kiertueen saaman suosion perusteella.

Dingo
Dingo esiintyi Hittimittarissa vuonna 1986.
Kitaristi Jonttu Virta ja laulaja Pertti Nipa Neumann.Yle

Dingo vei suomalaisen tähteyden uudelle tasolle 1980-luvulla. Yhtye aiheutti sellaista hysteriaa, jota maassa ei ollut aiemmin nähty.

– Fanikulttuuri oli ollut olemassa 1950-luvulta lähtien, mutta Dingo nosti sen uusiin ulottuvuuksiin ja siitä tuli tavallaan hyväksyttävämpää, koska se oli niin isoa, uskoo populaarikulttuurin tutkija ja tietokirjailija Janne Mäkelä.

Yhtye tavallaan sementoi suomalaiselle rock-musiikille perusjalan. Mäkelä kertoo yhtyeen näyttäneen muille, että sen tyyppistä musiikkia voi tehdä tosissaan, sillä voi saavuttaa menestystä ja ansaita elantonsa.

Dingon ympärillä vallinneesta hysteriasta löytyy useita juttuja muun muassa Ylen Elävästä arkistosta (siirryt toiseen palveluun).

Isoon roihahdukseen ei tarvetta

Dingon kappaleet ovat kestäneet hyvin aikaa, joten Mäkelä ei näe esteitä sille, etteikö Dingo voisi menestyä jälleen. Hän kuitenkin tietää kokemuksesta, että comebackeilla on harvoin jatkuvuutta.

Dingon tapauksessa uskon, että tulossa on nostalgiakiertue ja katsotaan mihin se kantaa.

Populaarikulttuurin tutkija Janne Mäkelä

– Toki poikkeaviakin esimerkkejä on. Dingon tapauksessa uskon, että tulossa on nostalgiakiertue ja katsotaan mihin se kantaa. Sen jälkeen tehdään sitten jotain muuta. Mutta saa nähdä, mitä kaverit itse sanovat.

Yhtye järjestää tiedotustilaisuuden tulevaisuudestaan tänään.

Dingo on tehnyt paluun erinäisillä kokoonpanoilla aiemminkin. Tämä saattaa Janne Mäkelän mukaan himmentää mahdollisen uuden paluun hohtoa.

– Yhtye on löytänyt uuttakin yleisöä, mutta ei sillä tavalla laajapohjaista, että se voisi stadionille noin vain heittäytyä. Erilaiset kokoonpanot ovat pitäneet liekkiä sen verran yllä, että yleisöllä ei ole tarvetta isoon roihahdukseen.

Lue seuraavaksi