1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiset lähtivät taas ostoksille Suomeen

Venäläisten ostosten kasvu lähti selkeään kasvuun noin puoli vuotta sitten. Tammikuun myynnissä on hurja nousu vuoden takaiseen.

Etelä-Karjala
Tax-free tarra kaupan ovessa
Mikko Savolainen / Yle

Tax free -maksuja välittävän Global Blue -yrityksen tilaston mukaan tax free -myynti on lähtenyt kovaan kasvuun. Koko Suomessa kasvua oli tammikuussa 56 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Erityisesti kasvu näkyy Helsingissä ja Kaakkois-Suomessa, jossa taustalla on venäläisten lisääntyvät ostot.

Esimerkiksi Imatralla verovapaan myynnin kasvu oli oli tammikuussa peräti 85 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Lappeenrannassa kasvua oli 74 prosenttia. Helsingissä kasvua oli 46 prosenttia.

Helsingissä ja Lappeenrannassa tehdään eniten tax free -kauppaa Suomessa. Tammikuussa Helsingin osuus Global Bluen välittämästä tax free -kaupasta oli 40,8 prosenttia ja Lappeenrannassa 19,1 prosenttia. Imatra tulee kolmantena 7,3 prosentilla.

Kasvu alkoi toukokuussa

Venäläisten lisääntyneet ostot vahvistetaan Laplandia marketissa Lappeenrannassa, joka on erikoistunut venäläisasiakkaisiin. Sillä on tavaratalo Nuijamaan rajanylityspaikan lähellä.

– Tammikuun myyntimme kasvoi noin 50 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna, Laplandia marketin omistaja Mohamad Darwich kertoo.

Darwichin mukaan venäläisten ostosten kasvu lähti selkeään kasvuun viime vuoden elokuussa, kun viime vuoden alussa myynti oli vielä alamaissa.

Kasvusta huolimatta huippuvuoden 2013 lukuihin on vielä matkaa.

– Nyt myymme noin puolet niistä luvuista, Darwich kertoo.

Ruplan kurssi vaikuttaa

Vankka kasvu vahvistetaan myös Lappeenrannan keskustan Galleria-kauppakeskuksesta.

– Tax free -myyntimme kasvoi 61 prosenttia tammikuussa viime vuoden tammikuuhun verrattuna, kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapää kertoo.

Myös hänen mukaansa venäläismyynnin kasvu alkoi viime vuoden elokuussa.

– Kaupan määrä kuitenkin heittelehti huomattavasti loppuvuoden aikana riippuen ruplan kurssista, Mustapää kertoo.

Myös Darwichin mukaan ruplan kurssilla on suora vaikutus venäläisten ostoihin. Mitä vahvempi rupla, sitä enemmän venäläiset ostavat.

Lue seuraavaksi