Ex-oikeusministeri tuomitsee Lindströmin puheet perustuslain muuttamisesta: "Kyseenalaista"

RKP:n puheenjohtaja peräsi eduskunnan kyselytunnilla, haluaako hallitus muuttaa perustuslakia koska ei muuten saa kyseenalaisia esityksiään läpi.

politiikka
Anna-Maja Henriksson ja Jari Lindström.
Markku Ulander / Lehtikuva ja Martti Kainulainen / Lehtikuva

RKP:n puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson arvostelee oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) puheita perustuslaista.

Lindström sanoi torstaina, että perustuslain päivittämisestä tarvitaan keskustelua, koska perustuslaki on tullut hallitustyöskentelyssä "todella monesti vastaan".

Lindström sanoi Ylelle perusuomalaisten työmiehen tuumaustunnilla, että perustuslaista on jouduttu keskustelemaan monesti turvapaikkakriisin yhteydessä.

RKP:n puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson moitti lausuntoa kyseenalaiseksi.

– Onko nyt todella niin, että hallitus haluaa muuttaa perustuslakia koska ei muuten saa kyseenalaisia esityksiään läpi, Henriksson peräsi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Henrikssonin mukaan vika on päätöksissä, ei perustuslaissa.

– Tällainen lausunto maamme oikeusministeriltä vetää kyllä hiljaiseksi. Tiedämme kaikki, että hallituksen lainvalmistelu on ollut ongelmallista. Esimerkiksi kotouttamiskorvaus oli ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisuussäännöksen kanssa.

Lindström korosti kyselytunnilla, että hän ei esitä muutoksia perustuslakiin, vaan keskustelua sen tulkinnoista.

Henriksson sanoi, että on vakava viesti, kun oikeusministeri virittää keskustelua perustuslain muuttamisesta. Hän halusi tietää, tarvitaanko Suomessa tällaista keskustelua juuri nyt, kun toisella puolella Atlanttia presidentti Donald Trump kyseenalaistaa oikeuslaitosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti, että hallitus ei ole edes keskustellut perustuslain muuttamisesta, eikä sellaista esitystä ole tulossa.

Lindström piti kyselytunnilla kummallisena, jos yhteiskunnassa ei voida keskustella perustuslain tulkinnoista, kun maailma muuttuu ympärillä.

Lindström sanoi päivällä Ylelle, että olisi hyvä käydä "rakentava keskustelu onko (perustuslaissa) muutostarpeita vai ei" ja "pitääkö sitä päivittää tähän päivään vai ei".