1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. televisio (joukkoviestimet)

Grillikylki-viesti televisiolähetyksessä ihmetytti katsojia – "Ei pitänyt mennä lähetykseen"

DNA:n kertoo, että kyse oli järjestelmän testaamisesta. "Grillikylki"-testiviesti on näkynyt DNA:n arvion mukaan torstaina kymmenillä tuhansilla asiakkailla.

televisio (joukkoviestimet)
Tv-kuva, jossa näkyy teksti "grillikylki" sekä kuvassa tanssijoita.
DNA:n asiakkailla on torstaina näkynyt grillikylki-teksti tv:lähetyksessä.Yle

Torstai-iltapäivänä DNA:n asiakkaiden tv-lähetykseen lipsahti testiviesti, joka aiheutti hämmennystä katsojien keskuudessa. Tv-lähetyksissä näkyi teksti "grillikylki". Osalla asiakkaista teksti näkyi punaisessa laatikossa kuvaruudun päällä.

DNA:n viihde- ja laajakaistapalveluiden tekniikasta vastaava johtaja Mikko Nurmi sanoo, että teksti pääsi tv-signaaliin mukaan vahingossa.

– Tänään oli tarkoitus testata testiviestiä testiympäristössä. Testin tekijä päätti ilahduttaa työkaveria niin, että laittoi viestin sisällöksi "grillikylki", joka on työkaverin lempiruokaa. Viestin ei ollut tarkoitus mennä lähetykseen.

Nurmen mukaan grillikylki-teksti on näkynyt televisiossa DNA:n asiakkailla, joilla on conax-maksukortti.

– Arvioimme, että ajankohta huomioiden tämä grillikylki-teksti tavoitti joitakin kymmeniä tuhansia tv-katsojia.

Yllättävästä tekstistä on tullut DNA:lle muutama sata yhteydenottoa torstain aikana. Nurmi kertoo, että teksti on päässyt lähetykseen puoli kahden aikaa iltapäivällä.

– Viesti otettiin heti lähetyksestä pois. Osa laitteista pystyi puskuroimaan viestin omaan muistiinsa, mikä tarkoittaa sitä, että yksittäisillä asiakkailla viesti saattaa edelleen näkyä. Joissain laitteissa tekstin saa pois niin, että uudelleen käynnistää sen tai palauttaa tehdasasetukset.

Nurmen mukaan niillä asiakkailla, joilla teksti edelleen näkyy, tekstin näkyminen loppuu, kunhan se on näkynyt tarpeeksi monta kertaa.

– Teksti toistuu 100 kertaa ja se näkyy 10 sekuntia kerrallaan ja 50 sekunnin tauon jälkeen teksti tulee näkyviin uudestaan. Jos laitetta pitää tunnin ja 40 minuuttia päällä, niin tekstin pitäisi poistua.

Nurmen mukaan DNA:lla tutkitaan, miten virhe on päässyt käymään.

– Olemme erittäin pahoillamme haitasta. Siinä on ollut hyvä tarkoitus, että pyritään testitilanteessa ilahduttamaan työkaveria, mutta tietysti tekstin päätyminen tuotantoon asti oli virhe.

Lue seuraavaksi