1. yle.fi
  2. Uutiset

Työeläkkeiden korotusten sitominen palkkojen nousuun on tyrmätty laajasti eduskunnassa

Entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen puuhaama kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi ei näytä saavan tukea eduskunnassa.

Eläkeläiset -yhtye
Taskulaskin ja euroja.
Ismo Pekkarinen / Yle

Kansalaisaloitteen allekirjoittanut kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) kannatti nyt indeksin asteittaista muuttamista. Gustafssonin mielestä työeläkkeiden korotukset pitäisi vähitellen sitoa puoliksi palkkojen ja puoliksi hintojen nousuun.

Gustafsson toivoi eläkeremonttia mukaan seuraaviin hallitusohjelmaneuvotteluihin ja sen jälkeen kolmikantaiseen valmisteluun työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Eduskunnassa epäiltiin laajasti, että tämän vuoden alussa voimaan tullutta ja laajasti hyväksyttyä eläkeuudistusta haluttaisiin repiä heti auki.

Lisärahat pieniin eläkkeisiin

Myös monet SDP:n kansanedustajat korostivat, että Kimmo Kiljusen (sd.) aloite ei ole oikea vastaus eläkeläisköyhyyden korjaamiseen. Indeksimuutoksen arvioitiin suosivan hyvätuloisia eläkeläisiä.

Keskustelussa nousi vahvasti esille, että lisärahat pitäisi kohdistaa takuueläkkeen ja kansaneläkkeiden korotuksiin sekä eläkeläisten elinkustannusten alentamiseen.

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tyrmäsi Kiljusen aloitteen sukupolvien välistä eriarvoisuutta lisäävänä.

Kokoomus ja SDP ottivat yhteen

Kokoomuksen Ben Zyskowicz ja SDP:n Pia Viitanen kinasivat siitä, mikä on SDP:n vastuu nykyisestä eläkejärjestelmästä.

Viitasen mukaan Sipilän hallitus on heikentänyt eläkeläisten toimeentuloa. Zyskowicz muistutti, että SDP on ollut hallitusvastuussa hyväksymässä nykyisen eläkejärjestelmän.

Kiljusen aloite menee seuraavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Lue seuraavaksi