Hyppää sisältöön

Afrikanpingviinit pulassa ilmastonmuutoksen ja liikakalastuksen vuoksi – pienemmät eivät löydä enää ruokaa

Afrikanpingviinit nääntyvät, sillä ne etsivät ravintoa vääristä paikoista.

Etelä-Afrikassa on keskus pelastetuille afrikanpingviineille. Kuva: Nic Bothma / EPA

Ilmastonmuutos ja liikakalastaminen ovat ajaneet afrikanpingviinit yhä pahempaan vaaraan. Tuoreen tutkimuksen mukaan nuorilla pingviineillä on yhä pahempia vaikeuksia löytää ruokaa, mikä johtaa pingviinien kuolemiin. Tiedot käyvät ilmi tiedelehti Current Biologyn julkaisemasta artikkelista.

– Tuloksemme näyttävät, että nuoret afrikanpingviinit ovat jumissa etsimässä ravintoa vääristä paikoista kalastuksen ja ilmastonmuutoksen vuoksi, tutkija Richard Sherley sanoi.

Ongelmat alkavat, kun nuoret pingviinit lähtevät ensi kertaa pitkille matkoille etsimään valtameren kalaisia alueita ja planktonia. Pingviinit seuraavat merkkejä, kuten esimerkiksi alhaisia merilämpötiloja ja lehtivihreää, joka viittaa planktoniin. Monet kalat syövät planktonia, joten niitä löytyy tavallisesti sen läheisyydestä.

Nyt kaloja ei enää välttämättä löydykään. Merkit voivat johtaa pingviinit loukkuun alueille, joissa kalaa onkin niukalti. Pahimmillaan pingviinit nääntyvät nälkään.

Afrikanpingviini oli vaarassa jo valmiiksi

Afrikan lounaisrannikolla elävä pingviinilaji on jo entuudestaan vaarassa. Niitä arvioidaan olevan 50 000 Namibiassa ja Etelä-Afrikassa.

Nyt afrikanpingviinit lisääntyvät noin puolet vähemmän kuin olosuhteissa, joihin ihminen ei olisi jättänyt niin vakavaa jälkeä. Niiden määrä uhkaa laskea nopeasti, jos asialle ei tehdä jotain.

Tutkijat jäljittivät pingviinien liikkeitä muun muassa satelliittikuvien avulla. Tutkijat harkitsevat, voitaisiinko pingviinejä siirtää alueille, joista ravintoa löytyisi enemmän.

.
.