Uudessa-Seelannissa lähes 400 valasta kuolemassa rannalle

Valaita on rantautunut aiemminkin samalle alueelle Eteläsaaren rannalla. Loivat rannat ilmeisesti vaikeuttavat valaiden suunnistamista.

valaat
Hietikolla lojuu valaita, joiden päällä on kankaita, kaksi ihmistä valaiden lähellä.
Pallopäävalaita ajautuneena rannalle Uudessa-Seelannissa. Ursula Walsh / EPA

Yli 400 pallopäävalasta on ajautunut rannalle Uudessa-Seelannissa. Suuri osa niistä on jo menehtynyt. Kyseessä on yksi maan pahimmista valaiden joukkokuolemista.

Pallopäävalaat löytyivät perjantaina kaukaiselta Farewell Spit -niemeltä Eteläsaaren pohjoisosasta. Valaita on rantautunut aiemminkin samalle alueelle, jonka loivat rannat ilmeisesti vaikeuttavat valaiden suunnistamista.

Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset yrittävät auttaa valaita ja toivovat saavansa ainakin osan valaista takaisin veteen nousuveden aikana.

Vapaaehtoisten pelastusryhmä kertoi, että rannalle on ajautunut yhteensä 416 valasta, joista 75 prosenttia oli menehtynyt löydettäessä.

Luonnonsuojeluviranomainen Andre Lamason kertoi Uuden-Seelaniin radion haastattelussa, että selviytyneet valaat pyritään pitämään rauhallisina. Lamason kuitenkin arvioi, että useat vielä elossa olevista valaista on hyvin huonossa kunnossa.

Uudessa-Seelannissa tapahtuu paljon valaiden rantautumisia. Perjantainen on kolmanneksi suurin tilastoitu rantautuminen. Suurin tapahtui vuonna 1918, jolloin jopa 1000 pallopäävalasta rantautui Chatham saarella. Vuonna 1985 noin 450 valasta rantautui Aucklandissa.

_Lähde: AP _