Hyppää sisältöön

"Maailmassa on muitakin arvoja kuin palkka" – Vapaavuori haluaa pormestariksi, koska Helsinki on hänelle rakas

Malmin lentoaseman kohtalo on valtion käsissä, Guggenheimin museohanke ei nouse enää ajankohtaiseksi, toteaa pormestarikisassa mukana oleva kokoomuksen Jan Vapaavuori.

Helsingin pormestarikisa sähköistyi tällä viikolla toden teolla, kun Euroopan investointipankissa varapääjohtajana tällä hetkellä työskentelevä, kokenut kokoomuspoliitikko Jan Vapaavuori ilmoitti ryhtyvänsä tavoittelemaan tulevaa tehtävää.

Monen mielestä Vapaavuoren nykyinen pesti on pormestarin paikkaa merkittävämpi ja parempipalkkaisempikin, mutta Vapaavuori itse toteaa, että maailmassa on muitakin arvoja kuin vain palkka. Hän sanoo Ylen haastattelussa, että haluaa pormestariksi, koska Helsinki on hänelle niin rakas.

– Elämme sellaista historiallista murrosvaihetta, että koen, että täällä voi oikeasti vaikuttaa siihen, että rakas kotikaupunkini ja Suomen pääkaupunki voisi ottaa vielä yhden askelen eteenpäin.

Vapaavuori kertoo, että jää virkavapaalle nykyisestä työstään tulevana viikonloppuna. Vaalikampanjan hän aloittaa maaliskuun alussa.

"Isoimman puolueen ehdokkaasta tulee pormestari"

Pormestarin paikan lankeaminen vaalien suurimmalle puolueelle on todennäköistä, mutta ei varmaa: Tulevan pormestarin valitsee kaupunginvaltuusto, tulevien valtuutettujen joukosta. Valintatapa mahdollistaa periaatteessa sen, että ryhmät voisivat sopia keskenään, kenestä leivotaan pormestari, riippumatta siitä, kuka voittaa vaalit.

Vapaavuori ei kuitenkaan usko, että näin tapahtuisi.

– Koko pormestarimalliin siirtymisen tausta-ajatus on ollut, että kansalaiset pääsevät suoremmin vaikuttamaan pormestariin ja että tulee kasvollista johtajuutta. Tämän kanssa on täysin linjassa se, että isoimman puolueen ehdokkaasta tulee pormestari. Kaikki muu olisi demokratian halveksuntaa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatusmittauksen mukaan Helsingin suurimman puolueen paikasta kisaavat ennen kaikkea vihreät ja kokoomus. Joulukuisessa kyselyssä vihreät oli lähes prosenttiyksikön verran kokoomusta edellä.

Vihreiden pormestariehdokas on Anni Sinnemäki, nykyinen apulaiskaupunginjohtaja ja entinen ministeri. Vapaavuori kuvaa Sinnemäkeä osaavaksi, monissa liemissä keitetyksi poliitikoksi.

– Suhtaudun häneen erittäin suurella kunnioituksella ja ennen kaikkea kilpailijana, varmasti tulee tiukka kisa.

"Aidosti moderni, humaani, ympäristöystävällinen linja"

Vapaavuori itse on viime aikoina kommentoinut blogissaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa kävelykatua ja sote-uudistuksen valinnanvapautta sellaisilla näkökulmilla, jotka eivät välttämättä ole perinteisen kokoomuslaisia.

Vapaavuori toteaa, että hän haluaa uudistaa myös kokoomusta.

– Koen, että minulla on aidosti moderni, humaani, ympäristöystävällinen linja.

Kuntavaaleista tulossa aiempaa henkilökeskeisemmät

Ainakin Helsingissä kevään kuntavaaleista tulee vahvasti henkilövaalit. Vapaavuori näkee tässä sekä hyviä että huonoja puolia.

– On aina lähtökohtaisesti positiivista, että avoimessa demokratiassa tiedetään, kenelle ääni oikeasti menee ja kuka joukkoja johtaa. Siinä mielessä kasvollisempi johtajuus on totta kai hyvä asia.

– Pitää kuitenkin muistaa, että politiikassa on taustalla vakavampia asioita ja aatteita ja arvoja. Pitää toivoa, että nämä eivät jää kokonaan sivuun, kun ruvetaan puhumaan henkilöistä.

Mihin asioihin Helsingissä pitäisi saada muutos? Vapaavuori sanoo kaupungin olevan maantieteellisesti hankala, koska se sijaitsee niemellä.

– Kun kaupunki koko ajan kasvaa, sen liikenteellinen hallinta on poikkeuksellisen vaikeaa. Se on asia, joka vaikeutuu entisestään. Siihen on osattava kiinnittää riittävästi huomiota jatkossa.

Onko keskustatunneli pormestariehdokkaan suosikkilistalla?

– Kyse on aina kokonaisuudesta, enkä tykkää lähteä ratkomaan asioita jonkun yksittäisen hankkeen tulokulmasta.

– Olennaista on toimiva, sujuva liikennejärjestelmä. Se voidaan tehdä keskustatunnelin kanssa tai ilman sitä, Vapaavuori vastaa.

"Helsinki ei voi ryhtyä pyörittämään lentokenttää"

Malmin lentokenttä on ollut uutisissa tälläkin viikolla, kun yli 56 000 allekirjoitusta kerännyt, aseman säilyttämistä vaativa kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan puhemiehelle. Vapaavuori sanoo, että lentoasemaa koskevat kysymykset ovat ensi sijassa valtion ratkaistavissa.

– Se on valtion pyörittämä lentokenttä, josta valtio on itse ilmoittanut, että se haluaa luopua ennenaikaisesti. Siinä mielessä kysymys on ennen kaikkea valtiovallan päätöksenteosta.

Malmin lentokenttä on kuitenkin Helsingin maalla. Eikö asia silloin ole Helsingin päätettävissä?

– Se on Helsingin maalla, ja Helsinki on vuokrannut sen valtiolle erittäin pitkällä vuokrasopimuksella, josta valtio haluaa ennenaikaisesti luopua.

– Jos valtio ei halua pyörittää siellä lentokenttätoimintaa, totta kai Helsingin kaupunki löytää sille muita käyttökohteita. Helsinki ei voi ryhtyä pyörittämään lentokenttää, Vapaavuori sanoo.

Helsingin kunnallispolitiikassa on puhuttanut viime vuosina toinenkin aihe, Guggenheimin taidemuseo. Kaupunginvaltuusto torppasi hankkeen joulukuussa selvin lukemin, eikä Vapaavuori usko, että aihe tulee enää ajankohtaiseksi.

– Kaupunginvaltuusto on päätöksensä tehnyt, ja käsittääkseni Guggenheimin museokin on sanonut, että se oli siinä, hän kuittaa kysymyksen siitä, mikä hänen kantansa olisi, jos keskustelu Guggenheimista vielä viriäisi.

.
.