Kaikki lapset ilmaiseksi päiväkotiin – totta pienessä lappilaiskunnassa

Pyhätunturistaan tunnettu vajaan tuhannen asukkaan Pelkosenniemen kunta kokeilee maksutonta päivähoitoa.

päivähoito
Lasten kumisaappaita
Titta Puurunen / Yle

Itälappilainen Pelkosenniemen kunta kokeilee ilmaista päivähoitoa. Päätöksellä pyritään parantamaan Pelkosenniemen imagoa ja saamaan uusia lapsiperheitä kuntaan.

– Tämä maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa. Se lisää työllisyyttä ja mahdollisesti paikkakunnalle muuttoa, kunnan sivistystoimenjohtajan Aki Koivisto uskoo.

Tiettävästi missään Suomen kunnassa ei tarjota kaikille lapsille ilmaista päivähoitoa rajoituksetta. Useampi pieni kunta on kuitenkin ottanut maksuttomuuden käyttöön rajoitettuna.

Keski-Suomessa Karstulassa tänä vuonna syntyvät lapset saavat 12 kuukautta maksutonta päivähoitoa tai sata euroa kuntalisää kotihoidontukeen. Varsinaissuomalainen Kustavi puolestaan tarjoaa kaikille lapsille 20 tuntia maksutonta päivähoitoa viikossa.

Myös vähäväkinen Pelkosenniemi hakee tempauksellaan näkyvyyttä.

– Otetaan kaikki positiivinen julkisuus vastaan mitä tulee, mutta kyllä me nyt lähdetään ihan vain ajamaan lapsiperheiden etua, Koivisto muotoilee.

Kestää puoli vuotta

Kunnan sivistyslautakunta päätti torstaina, että päivähoitomaksuja ei kokeiluluontoisesti peritä maaliskuusta elokuuhun tänä vuonna. Koiviston mukaan kokeilu maksaa kunnalle useita kymmeniä tuhansia euroja.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon kunnan maksama kotihoidontuki puolestaan vähenee, kun nyt kotona hoidettuja lapsia siirtyy ilmaiseen päivähoitoon.

– Tällä hetkellä kunnassa yllättävän moni perhe hoitaa lapsiaan kotona, Koivisto kertoo.

Pelkosenniemen päiväkodissa on nyt parikymmentä hoitolasta ja kotihoidossa on 18 lasta, joista kunta maksaa kotihoidontukea. Kunnan päiväkodissa on Koiviston mukaan tilaa lapsimäärän lisäämiselle.

Suuri säästö perheelle

Päivähoitomaksu riippuu Suomessa perheen tuloista, ja vähätuloiset saavat ilmaisen päivähoidon. Kun perheessä on kaksi tienaavaa aikuista, nousevat maksut merkittäväksi menoeräksi lapsiperheessä.

Esimerkiksi yhden lapsen kunnallinen päivähoitomaksu on korkeimmassa maksuluokassa noin 290 euroa ja kahden lapsen päivähoito maksaa enimmillään noin 550 euroa. Näiden summien säästämisellä on suuri merkitys lapsiperheille.

– Tähän päädyttiin, koska lapsissa on tulevaisuus ja lapsiperheitä pitää tukea ja tämä on yksi konkreettinen keino mitä me voimme kuntana tehdä, Koivisto sanoo.

Kun kokeilu päättyy, katsotaan Pelkosenniemellä kannattaako maksuttomuutta jatkaa. Kokeilusta kertoi ensin Lapin Kansa.

Täydennetty hoitolasten määrällä kello 12.07.