Japanin pääministeri tapaa Trumpin ja hieroo kauppasopua

Japani ehdottaa kauppaneuvotteluja presidentti Donald Trumpin irrotettua Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta. Japani tarjoaa mm. luotijunahankkeita sisältävää investointiohjelmaa Yhdysvalloille.

Ulkomaat
Japanin pääministeri Shinzo Abe saapumassa vierailulle Yhdysvaltoihin vaimonsa Akie Matsuzakin kanssa.
Japanin pääministeri Shinzo Abe vieraili Yhdysvalloissa vaimonsa Akie Matsuzakin kanssa helmikuussa 2017.Brendan Smialowski / AFP

Japanin pääministeri Shinzo Abe on saapunut vierailulle Yhdysvaltoihin keskustellakseen taloudesta ja turvallisuudesta presidentti Donald Trumpin kanssa.

Aben odotetaan ehdottavan Trumpille kauppaneuvotteluja sen jälkeen kun Trump ensi töinään irrotti Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta.

Japani toivoo tilalle sopua uudesta kahdenvälisestä kauppasopimuksesta.

Abella on tuomisinaan myös Japanin suunnittelema laaja investointiohjelma Yhdysvaltoihin. Abe yrittää vakuuttaa Trumpin siitä, että mm. luotijunahankkeita sisältävän ohjelman avulla voitaisiin luoda satojatuhansia työpaikkoja Yhdysvaltoihin.

Trump hyökkäsi Toyotaa vastaan

Yhdysvaltain ja Japanin taloussuhteet ovat rakoilleet Trumpin uhkailtua tammikuussa japanilaista autovalmistajaa Toyotaa tullimaksuilla. Trumpin mukaan Toyota saisi niskaansa uusia tullimaksuja, jos se toteuttaisi aikeensa rakentaa uusi autotehdas Meksikoon. Tehtaan on tarkoitus tuottaa autoja etenkin Yhdysvaltain markkinoille.

Trump on myös arvostellut japanilaisia siitä, että nämä eivät hänen mielestään osta riittävästi yhdysvaltalaisia autoja.

Lisäksi hän on syyttänyt Japania valuuttakurssin manipuloinnista viennin vauhdittamiseksi. Japani on kiistänyt väitteen.

Puolustusyhteistyö Japanin huolena

Asialistalla on myös maiden sotilaallinen yhteistyö. Japani on Yhdysvaltain tärkeä liittolainen Tyynellämerellä.

Trumpin hallinto tiedotti ennen vierailua, että Yhdysvallat pitää kiinni puolustussopimuksestaan Japanin kanssa. Siihen kuuluu myös Etelä-Kiinan meren saarten puolustaminen, joista Japani kiistelee Kiinan kanssa.

Japanissa on kannettu huolta Yhdysvaltain puolustussitoumuksista sen jälkeen kun Trump vaalikampanjassaan ilmoitti, että liittolaismaiden olisi kustannettava enemmän puolustuksestaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tyynnytteli Japanin huolia Japanin-vierailullaan viime viikolla. Japanissa on kymmeniätuhansia Yhdysvaltain sotilaita.

Golfdiplomatiaa Floridassa

Valkoisen talon keskustelujen jälkeen Trump viettää aikaa Aben ja tämän puolison Akie Matsuzakin kanssa huvilallaan Floridassa. Aben ja Trumpin on määrä jatkaa keskusteluja golfpelin lomassa lauantaina.

Abe ja Trump tapasivat jo marraskuussa välittömästi Trumpin vaalivoiton varmistuttua.

Abe on Britannian pääministerin Theresa Mayn jälkeen toinen ulkomainen valtiojohtaja, joka tapaa presidentiksi nousseen Trumpin.