Tutkija arvostaa digiystävyyttäkin – uusia somekavereita voi saada vaikka postikorttiringin avulla

Postikortti ja sosiaalinen media eivät ole vastakohdat toisilleen. Pia Piiroinen on saanut kansainvälisen postikorttiringin ansiosta myös someystävän.

postikortit
Pia Piiroinen on löytänyt postcrossing harrastuksen kautta uusia someystäviä.
Pia Piiroinen ja postcrossing-kortteja.Nelli Kallinen / Yle

Joensuulainen Pia Piiroinen selailee innokkaana läpi suurta postikorttikasaa keittiön pöydän ääressä.

Pia on saanut viimeisen 1,5 vuoden aikana 158 postikorttia ja lähettänyt 154. Kortit ovat matkanneet Pian luo maailman kaikilta mantereilta, lukuunottamatta Afrikkaa.

Kortit eivät suinkaan ole sukulaisten ja tuttavien lähettämiä matkaterveisiä, vaan Pialle aikaisemmin tuntemattomien ihmisten lähettämiä postcrossing (siirryt toiseen palveluun)-kortteja.

Etanaposti on tuonut naiselle mukanaan myös uuden someystävän.

postikortti_leenapietila_postcrossing
Postcrossing-harrastajat ympäri Suomen kertoivat ystävyystarinansa Ylelle.Yle

– Syksyllä 2015 sain osoitteen hollantilaiselle perheen äidille. Hän toivoi postcrossing-profiilissaan saavansa värikkäitä ja iloisia postikortteja. Löysin korttivarastoistani Pekka Halosen Syysranta -maalauksesta tehdyn taidepostikortin ja minulle tuli heti vahva tunne, että tämä lähtee Sylvialle.

– Mielessäni naureskelin, että tässä kortissa ei ole yhtään iloisia värejä, vaan ruskean harmahtava rantamaisema ja mustarunkoinen lehdetön puu. Kirjoitin korttiin, että toivottavasti tykkäät silti. Sylvia piti kortista erittäin paljon ja meistä tuli Facebook-kaverit. Nyt pidämme Facebookin kautta yhteyttä viikoittain, kertoo Pia Piiroinen.

postikortti_Riitta66_postcrossing
Yle

Some ei sulje pois kasvotusten tapaamista

– Muutama vuosi sitten näin tutkimustuloksen Isosta-Britanniasta, että uusista parisuhteista yli puolet ovat saaneet alkunsa netissä. Tämä antaa ehkä vähän osviittaa siitä, kuinka yleistä on, että myös uusia ystävyyssuhteita syntyy sosiaalisen median välityksellä, kertoo sometutkija ja sosiaalipsykologian tohtori Janne Matikainen.

Matikaisen mielestä siihen, tapahtuuko ihmisten välinen kohtaaminen kasvotusten vai somen kautta, ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota.

– Tietenkin ihmisellä on perustarve nähdä toisia ihmisiä ja olla lähellä, mutta ihan yhtä merkityksellistä voi olla toisen ihmisen läsnöolo sosiaalisessa mediassa.

Matikainen painottaakin, että sosiaalisessa mediassa tapaaminen on tullut kasvotusten tapaamisen rinnalle, eivätkä ne sulje pois toisiaan.

– Arkisissa puheissa usein kuulee, etteivät ihmiset enää tapaa toisiaan, vaan ovat vain siellä sosiaalisessa mediassa. Yleensä ihmiset ovat siellä sosiaalisessa mediassa kuitenkin toisten ihmisten kanssa. Eivät ihmiset ole hylänneet toisiaan.

– Luulen, että moni, joka ei muuten löytäisi hengenheimolaisiaan, voi löytää ihan uudella tavalla somesta ystäviä, jotka muuten jäisivät löytämättä, Matikainen tiivistää.

postikortti_annemariefront_postcrossing
Yle

Myös Pia Piiroinen kokee someystävyyden Sylvian kanssa yhtä tärkeäksi kuin muutkin ystävyyssuhteensa, vaikka naiset eivät ole tavanneet koskaan kasvokkain.

– Jotenkin meillä vain on löytynyt juttuyhteys. Keskustelemme Facebookissa esimerkiksi kissojemme kuulumisista. Välillä kauhistutan Sylviaa kertomalla Suomen kovista pakkasista.

– Joku päivä, kun tilanne sallii tapaamme joko Hollannissa tai Suomessa, Pia hymyilee kädessään Sylvian lähettämä postikortti.