Presidentti Trumpin avustaja mainosti Ivanka Trumpin tuotteita televisiossa

Yhdysvaltain hallinnon lainmukaisuutta valvovan komitean puheenjohtaja aikoo vaatia virallista selvitystä Kellyanne Conwayn toiminnasta.

Ivanka Trump
Kellyanne Conway
Kellyanne Conway Tasos Katopodis / AFP

Presidentti Donald Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway on mainostanut presidentin tyttären Ivanka Trumpin yhtiön tuotteita televisiossa.

Asiasta kertovat mm. The New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun).

Conwayn toiminta rikkoo Valkoisen talon omia eettisiä sääntöjä, joiden mukaan talon työntekijät eivät saa mainostaa mitään tuotetta, palvelua tai yritystä.

Presidentin tyttären liiketoimet ovat nousseet julkisuuteen sen jälkeen, kun useat yhdysvaltalaiset kauppaketjut, mm. Nordstrom, ovat poistaneet Ivanka Trumpin tuotteet myynnistä. Kauppaketjujen mukaan tuotteiden myynti on laskenut niin paljon, ettei niitä enää kannata pitää hyllyillä.

Yhdysvalloissa on myös käynnissä boikottikampanja Trumpin perheen yritysten tuotteita vastaan.

Presidentti Trump lähetti asiasta Twiitin omalla Twitter-tilillään ja sanoi Nordstromin kohtelevan tytärtään epäreilusti. Pian sama twiitti ilmestyi myös Yhdysvaltain presidentin viralliselle Twitter-tilille, mikä kuohutti poliittisia piirejä.

Presidentin neuvonantaja Conway puhui asiasta Valkoisen talon lehdistöhuoneessa, missä häntä haastateltiin Fox-kanavan keskusteluohjelmassa.

– Menkää ostamaan Ivankan tavaroita. Aion itsekin mennä tänään. Annan tässä ilmaisen mainoksen: Menkää tänään ostamaan, kaikki, Conway mainosti.

Virallinen tutkinta?

Valkoisesta talosta kerrotaan, että Conwayta on puhuteltu tapahtuman johdosta.

Kongressin toiminnan laillisuutta valvovan komitean republikaaninen puheenjohtaja Jason Chaffetz sanoo, ettei tämä riitä. Chaffetzin mukaan Conwayn toiminta oli "väärin, väärin, väärin" ja että tämä on "selvästi ylittänyt rajan, mitä ei voida hyväksyä".

Chaffetzin mukaan Valkoisen talon on nyt tehtävä ilmoitus hallinnon etiikkaa tutkivalle toimistolle, jotta se voi määrätä tutkimuksen.

Chaffetz aikoo myös yhdessä demokraattisen kollegansa kanssa kirjelmöidä tapauksesta presidentti Trumpille.

Neuvonantaja Conwayn lehdistötilaisuudet ovat herättäneet huomiota aikaisemminkin. Hän on mm. sanonut, että presidentin tiedottaja Sean Spicer tarjoaa "vaihtoehtoisia faktoja". Hän on myös vaatinut mediaa raportoimaan Bowling Greenin verilöylyksi kuvatusta tapahtumasta, mitä ei tosiasiassa ole koskaan tapahtunut.

Lähde: AP