1. yle.fi
  2. Uutiset

Urut vaikenivat, kun niitä 30 vuotta soittanut kanttori jäi eläkkeelle

Tanskassa valmistetut urut otettiin Rovaniemen pääkirkossa käyttöön 1987, eli samana vuonna kuin Mauri Miettunen aloitti seurakunnan johtavana kanttorina.

seurakunnat
urut kirkko Rovaniemen pääkirkko seurakunta
Urkuja kutsutaan soitinten kuningattareksi. Tämä 30-vuotias kuningatar alkoi oikutella.Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemen seurakunnassa puistellaan päätä erikoisessa tilanteessa. Pääkirkon urut lakkasivat toimimasta, kun 40 vuotta seurakunnassa työskennellyt kanttori Mauri Miettunen jäi eläkkeelle.

Miettunen aloitti seurakunnan johtavana kanttorina 30 vuotta sitten, ja hänen ensimmäisiä tehtäviään oli valita vuonna 1950 valmistuneeseen kirkkoon uudet urut. Miettunen oli vankasti mukana niiden kuukausien aikana kun vanhat urut purettiin ja uudet rakennettin tilalle.

Sittemmin uruilla ja kanttorilla vaikuttaa olleen tavallista tiiviimpi suhde, sillä samana päivänä kun kanttori lopetti työnsä, lopettivat myös urut soimasta.

– Onhan se jotenkin surkuhupaisa tilanne, että urut lähtivät eläkkeelle yhtä aikaa Maurin kanssa, vs. johtava kanttori Riikka Haapamäki kertoo.

Rovaniemen kirkko
Rovaniemen kirkko sai vasta kansainvälistä huomiota, kun siellä siunattiin formulamestari Mika Häkkisen ja Marketa Remesovan avioliitto.Miikka Miinala / Yle

Juuri huollettu

Urkuja oli juuri huollettu niiden 30-vuotissyntymäpäivien alla. Huollon aikana ne olivat noin kuukauden pois käytöstä.

– Yli 3 000 pilliä imuroitiin ja putsattiin perusteellisesti. Silloin löytyi joitakin rakoilevia juotoksia ja niitä korjattiin, Haapamäki kertoo.

Muutoin urkujen piti kuitenkin olla kunnossa. Ensimmäinen varoitus urkujen viasta tuli kesken Ylen suoran radiohaastattelun. Mauri Miettunen oli antamassa pientä ääninäytettä, kun uruista kuului aivan muuta kuin sieltä pitäisi. Ääni viittasi heti moottorivikaan.

Urkujen huolto ei ollut koskenut urkumoottoria.

Sähkökäyttöinen moottori tuottaa ilmaa urkujen pilleihin. Ennen sähkömoottorien aikaa urut soivat poljetulla ilmalla ja urkujen takana huhki työhön omistautunut polkija.

Paha hetki

Urut alkoivat temppuilla pahalla hetkellä, sillä tulossa oli juhlaviikko 30 vuotta täyttävien urkujen, sekä eläkkeelle jäävän pitkäaikaisen johtavan kanttorin kunniaksi.

Kaikeksi onneksi urut hoitivat vielä kunnialla juhlaviikon, ja esimerkiksi urkumessun, jossa useampi seurakunnan kanttori esitti musiikkia. Yksi urkureista oli Mauri Miettunen, jonka omintakeisen tyylin moni seurakuntalainen tunnistaa välittömästi.

Rovaniemen seurakunnan johtava kanttori Mauri Miettunen
Eläkkeelle siirtyneeltä kanttori Mauri Miettuselta ei saatu omia kommentteja tilanteesta. Arkistokuva.Marjukka Talvitie / Yle

Sunnuntaina kirkossa juhlittiin suuressa yhteisvastuukonsertissa Miettusen läksiäisiä. Sitten tapahtui kummia.

– Mauri oli maanantaina viimeistä päivää töissä ja tiistaina minulle soitettiin, että urkujen moottori on rikki ja viety pois, vs. johtava kanttori Riikka Haapamäki kertoo.

Uusi tulossa ulkomailta

Sotkamon urkurakentajat ovat selvitelleet Rovaniemen urkuongelmaa ja Suomesta ei saa niihin riittävän suurta moottoria. Sopiva moottori löytyi kuitenkin ulkomailta, ja se saapuu Rovaniemelle lähiaikoina. Arvio on että urut ovat jälleen käytössä tämän kuun loppuun mennessä. Haapamäki ei osaa sanoa paljonko urkujen korjaaminen maksaa seurakunnalle.

Sunnuntaina pääkirkossa pitäisi olla italialaisen diplomiurkuri Enrico Prestin konsertti. Prestin konsertti on päätetty siirtää Korkalovaaran kappeliin, jonka uruista ei voi puhua samana päivänä tanskalaisen Bruno Christensenin urkutehtaalla valmistettujen pääkirkon urkujen kanssa.

Kirkollisissa toimituksissa pääkirkossa käytetään nyt flyygeliä tai digiurkuja. Rovaniemen seurakunnan uudeksi johtavaksi kanttoriksi valittu Sari Alakulppi aloittaa työssään toukokuussa.

Korjattu 12.2. klo 17.00 urkujen valmistusmaaksi Tanska.

Täydennetty 13.2. että urkujen huolto ei ollut koskenut urkumoottoria.

Lue seuraavaksi